Одбор са кандидатима за чланове РЕМ-а и о предузећу "МТС Антена ТВ"

Чланови скупштинског Одбора за културу и информисање разговарали су са кандидатима за чланове РЕМ-а, а посланике је интересовало шта мисле о слободи медија, медијском садржају, о ријалити програмима, предузећу "МТС Антена ТВ", али и кога све познају.

Разговор о томе како би допринели раду РЕМ-а уколико буду изабрани обављен је са Синишом Исаковим и Ђорђем Возаревићем, кандидатима које је предложила Скупштина Војводине, као и са Биљаном Ратковић Његован и Гораном Пековићем, које су предложили Удружење издавача електронских медија и Удружење новинара у Србији.

Приметивши да су питања посланика доста широко постављена, председница парламента и скупштинског одбора Маја Гојковић је у више наврата посланицима напоменула да питања постављају кандидатима, а не члановима РЕМ-а, на шта је негодовао део опозиције, међу њима и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе ДСС-а.

На његову опаску да се таквим напоменама председница парламента понаша као "неостварена учитељица", Гојковићева је поручила да је њен неостварени сан да буде диригент.

Кандидат Ђорђе Возаревић је, на питање посланице покрета "Доста је било" Ане Стевановић, рекао да јесте пријатељ некадашњег председника Савета РЕМ-а Горана Караџића, а одговорајући Гојковићевој да ли је можда пријатељ с неким политичарем из Новог Сада и Војводине, Синиша Исаков је рекао да је био у покрајинској администрацији од 2003. до 2011, у време када је Бојан Пајтић био покрајински премијер.

И док Возаревић каже да су медији у Србији у слободни, Исаков сматра да је медијско тржиште "јадно", те наводи да су медији већ дуже под економским притиском.

Највише питања је било за кандидата Горана Пековића, члана РРА од децембра 2009. до децембра 2015. године, који је на критике посланице ДС-а Маје Виденовић о "спорном" раду, као и на наводе Вукадиновића да га као кандидата дисквалификује његов рад, одговорио да је посао обављао савесно и у складу са законом.

"Не бих се сложио да је мој рад у регулаторном телу био споран", рекао је Пековић наводећи да је имао бројна задужења у том телу, да је учествовао у изради бројних правилника и препорука, као и у претприступним разговорима са ЕУ у области медијске регулативе.

Одговарајући на питање о "МТС Антена ТВ-а", заједничком предузећу "Емисионе технике и веза" и Телекома, чији је директор Горан Караџић, Пековић је рекао да је ту реч о замени теза, те да нема ни говора о угрожености националних емитера, већ да су угрожени кабловски оператери.

Пековић каже да "МТС Антена ТВ" није пружалац медијских услуга и није у надлежности РЕМ-а, већ да је то оператер мултиплекса, за који је надлежан РАТЕЛ, те да ће њене услуге бити вишеструко јефтиније од услуга кабловских оператера.

Иначе, Скупштина Србије бира једног од кандидата оба овлашћена предлагача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи