Британски Телеграф: Јеремић динамичан познавалац система УН

Након њујоршког "Волстрит џорнала" и британски "Телеграф" износи све похвале на рачун српског кандидата за Генералног секретара УН Вука Јеремића, уз оцену да је динамичан, способан и познавалац система.

Јеремићева визија је, пише лист, да "уздрма склеротичну организацију".

"Направио је детаљну политичку платформу са 53 конкретне обавезе које намерава да спроведи од првог радног дана. Ни један кандидат за Генералног секретара није никада урадио ништа слично", пише Телеграф.

Главну конкренцију Јеремећу лист види у Антонију Гуересу за кога каже да је "експерт за избегличе - што је кључни проблем данашњице" и врло је поуздан.

Другопласирани у актуелној констелацији кандидата Мирослав Лајчак је, пише лист, дипломата који се интезивно бави Брегзитом. Напомиње се и да његова земља тренутно држи ротирајућу функцију председавајућег ЕУ.

Трка за место Генералног секретара Уједнињених нација још траје, уз спекулације да би конкурент који је тренутно на зачељу могао да изненади у последњој фази овог надметања.

У трци за наследника одлазећег Бан Кимуна тренутно је девет кандидата који се први пут, бар у теорији, јавно надмећу, пише Телеграф.

У опису посла Генералног секретара,Телеграф наводи да је то истовремено дипломата и адвокат, државни службеник и извршни директор - симбол идеала Уједињених нација и гласноговорник интереса свих народа.

Генералног секреатара бира Савет безбеднбости али су сви кандидати позвани да представе своју визију пред Генаралном скупштином и одговоре на питања представника као и питања постављена преко дртуштвених медија.

Иначе, Волстрит џорнал оценио је јуче да је кандидат Вук Јеремић најбољи избор за реформе у УН.

Лист подсећа да је Јеремић заузео треће место на неформалном гласању и види га као "јединог кандидата вредног похвале у овом миксу".

Уз подсећање да Јеремић има 41 годину, да је школован је на Харварду, млад је, али је био лидер у друштвеном покрету који је помогао у рушењу диктатуре Слободана Милошšевица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи