Макалистер: Желимо српске парламентарце у клупама ЕП

Посланик у Европском парламенту и стални известилац за Србију Дејвид Макалистер рекао је да политика проширења остаје једна од најзначајнијих политичких мера у Европској унији.

Дејвид Макалистер је пожелео да Србија настави да доноси политички паметне одлуке и спроводи реформе како би, када постане чланица, и српски посланици седели у клупама Европског парламента.

Макалистер јe на представљању публикације "Европски парламент и Србија", рекао да Европска унија, у тренутку када је Велика Британија на референдуму донела одлуку да иступи из Уније, и даље ради на придруживању нових чланица.

"Србија јесте на путу ка ЕУ. Сматрам да је новоизабрани премијер у програму Владе нагласио да је Србија одлучна да приступи ЕУ, али чињеница је да без допсиноса српског парламента тај изазов неће моћи да се савлада", рекао је Макалистер.

Додао је да ће Брисел помно пратити напредовање Србије ка ЕУ, помно и критички, али истовремено и фер, поштено и добронамерно.

"Сагласићемо се са приступањем Србије у ЕУ када испуни све услове. Желимо овој дивној земљи да доноси политички паметне одлуке, да се реформе спроводе и даље, како бисмо у нашу дивну кућу (Европски парламент) примили и посланике и посланице из Србије", рекао је Макалистер.

Наводи да Србија има стабилан напредак ка чланству у Европској унији и пожелео да српска влада и парламент "наставе с добрим послом".

Одговарајући на питања новинара у Скупштини Србије, рекао је да су за чланство Србије у ЕУ потребни време и добре припреме, констатујући да је отварање поглавља 23 и 24 био велики корак напред.

"Сада када су поглавља отворена, мора домаћи да се уради, да се имплементира оно што је неопходно, али сасвим сам сигуран да ће у овој години бити отворена и друга поглавља. Сматрам да је поглавље 5 (јавне набавке) већ спремно, као и нека друга поглавља", рекао је Макалистер.

Истакао је да су то добри сигнали и замолио српску владу и парламент да наставе с добрим послом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи