Србија за свеобухватно решење мигрантске кризе

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да Србија не жели да подиже зидове, али да нема ни капацитете да постане дугорочно прихватилиште за мигранте и избеглице, и зато се залаже за свеоубхватно европско и глобално решење.

Кроз Србију је у протеклих годину и по дана прошло више од 700.000 избеглица и миграната, навео је Дачић на самиту Генералне скупштине УН посвећеном избеглицама и мигрантима и упозорио да, уколико пролаз ка северној Европи за њих буде затворен, постоји опасност да Србија постане уско грло и да више хиљада миграната будe затeчено у нашој земљи.

"Не желимо да подижемо зидове и спремни смо да покажемо солидарност и сносимо део терета ове кризе, али као земља са проблемом дуготрајног расељења већ више од двадесет година, немамо капацитете да будемо дугорочно, масовно прихватилиште за мигранте, и зато се залажемо за свеобухватно европско и глобално решење уз праведну поделу терета", истакао је Дачић.

Обраћајући се учесницима самита синоћ у Њујорку, он је рекао да највећа избегличко-мигрантска криза од Другог светског рата не јењава већ добија на ширини и интензитету.

Девет месеци од усвајања одлуке о одржавању овог састанка, ситуација је објективно још тежа и комплекснија, и свеобухватно решење није на видику, а међународна заједница не успева да нађе адекватан одговор – упозорио је Дачић.

Србија се, подсетио је, налази на једном од кључних праваца кретања избеглица, тзв. западнобалканској рути.

"Кроз Србију је у протеклих годину и по дана прошло преко седамсто хиљада избеглица и миграната. Показали смо солидарност и хуманост, за шта Србија неретко добија похвале од самих миграната, али и агенција УН и међународне заједнице. Организовали смо прихватне центре, смештај и превоз", рекао је Дачић.

У Србији, како је објаснио, емпатија према избеглицама и мигрантима и суштинско разумевање њихове патње произилази из чињенице да се у њој и данас налази укупно 250.000 избеглица и интерно расељених лица из ратова деведесетих, при чему је до смањења броја избеглица на територији бивше Југославије дошло највећим делом кроз њихову интеграцију у Републици Србији.

"Нажалост, од преко 200.000 интерно расељених лица, само 4.000 или 1,9 одсто лица протераних пре 17 година из наше покрајине Косово и Метохија се вратило у своје домове," истакао је Дачић.

„Данас мигранти у Србију долазе из земаља ЕУ и теже да стигну до северних чланица ЕУ. Када се на северном делу руте затварају пролази, постоји опасност да Србија постане уско грло и да више хиљада миграната будe затеченo у Србији, што је већ случај", навео је шеф српске дипломатије.

Тренутно у Србији борави више од седам хиљада миграната и тражилаца азила, а Београд у координацији са суседима на западнобалканској рути предузима мере за спречавање ирегуларних миграција и сузбијање деловања криминалних група кријумчара, навео је министар.

"Иако је прилив избеглица и миграната од марта ове године био нешто мањи, услед активног деловања криминалних група западнобалканска рута је далеко од затворене", оценио је Дачић.

Република Србија је на Конференцији о Сирији одржаној у Лондону у фебруару ове године најавила и уплатила УНИЦЕФ-у донацију од 500.000 евра, намењену за образовање деце у Сирији, рекао је Дачић.

"Данашњим усвајањем Декларације, политички оквир за решавање питања избеглица и миграната је постављен. Потребна је сада наша заједничка мобилисана политичка воља да она буде спроведена у живот. Србија је спремна да заједно радимо на реализовању циљева зацртаних у Декларацији," закључио је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи