Трка за Банову фотељу – ко све може да користи Србији

Од свих кандидата за новог генералног секретара УН, реформу администрације најбоље би спровео Вук Јеремић, оценио је амерички лист "Волстрит џорнал". Лист констатује да он једини има план за промену дубоко бирократизованог система. После три круга неформалног гласања, Јеремић је трећи. Међутим, и међу његовом конкуренцијом има оних који би могли да светску политику модерирају у корист Србије.

Ко ће сести у Банову фотељу? Хоће ли се поштовати неформални договор да генерални секретар буде из источне Европе или жеља Бан Кимуна да добије наследницу, зависиће од договора петорке у Савету безбедности. До тада, медији се кладе на своје фаворите.

Амерички лист Волстрит џорнал, у редакцијском коментару, игра на Вука Јеремића. Првопласираном Антонију Гутересу замерају то што је доживотни социјалиста, Мирославу Лајчаку као минус пишу докторат на Московском универзитету, а петој на листи, Ирини Боковој, присуство на војној паради у Москви.

Ако изузмемо Вука Јеремића, ко би од осталих кандидата светску политику могао да модерира у корист Србије? Дипломате кажу да нема лошег решења, али имају своје фаворите. На првом месту – другопласираног Мирослава Лајчака.

"Зато што је био ту, био је амбасадор у Србији, представник у БиХ, говори наш језик, и те како добро познаје ситуацију код нас. Госпођа Бокова је своју каријеру више усмерила ка међународним форумима, мање ка самом Балкану, али и она је сусед, она ту живи и вероватно би имала разумевања", каже професор Факултета политичких наука Иво Висковић.

Бивши амбасадор Србије у УН Павле Јевремовић сматра да су и Лајчак и Гутерес у неку руку "наши људи".

"Несумњиво да је Лајчак у неку руку наш човек. Али исто тако и Португалац Гутерес. Мало се код нас превиђа да је Португал у новијој историји водио коректну политику према нама. У време НАТО бомбардовања сви су повукли амбасадоре, поготово НАТО земаља, једино је амбасадор Португала остао да дели невоље са Београђанима", објашњава Павле Јевремовић.

Али светски дипломата број један је уједно и први светски бирократа. Зато, кажу познаваоци, не треба прецењивати његов политички утицај.

"У повељи УН он се описује као главни администратор, или шеф административе. Али у стварности он је дипломата и генерални менаџер УН. Не треба сметнути с ума да је његово приоритетно задужење надзор 44.000 запослених бирократа", истиче бивши дописник Политике из САД Милан Мишић.

Победника одлучује компромис пет сталних чланица Савета безбедности.

"Врло вероватно око Лајчака, Гутерес свакако, добар кандидат је и Новозеланђанка, која је у том финишу високо, али ако идемо од критеријума источне Европе, Нови Зеланд је мало подалеко", додаје Јевремовић.

Висковић истиче да из игре не би избацио Тирка.

"Иако није добио највећи број гласова, он се може појавити као компромисни кандидат. Мислим да је с те стране Јеремић у предности, јер се са Русијом већ нешто договорио, а мислим да се може договорити и са Америком", додаје Висковић.

Последње, неформално изјашњавање о кандидатима је 26. септембра, а 3. октобра – након гласања листићима у боји, знаће се на које кандидате сталне чланице СБ улажу вето. И тада ће бити јасније чија је последња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи