Вучић француским студентима: Балкан значајан за целу Европу, ЕУ није више само сан

Премијер Србије одржао је предавање студентима факултета "Sciences Po" у Паризу. Западни Балкан има много потенцијала и највећи економски раст у Европи, рекао је Вучић истичући да се Србија поноси тиме што припада том делу континента. Премијер је указао да је цео регион Западног Балкана уморан од конфликата и предуге транзиције и позвао лидере региона да раде на успостављању редовних и на разуму заснованих односа.

Балкан поново постаје значајан регион за целу Европу, а Европска унија више није само сан, већ рационални циљ, поручио је данас премијер Александар Вучић обраћајући се студентима факултета политичких наука "Sciences Po" у Паризу.

Вучић је, обраћајући се студентима једног од најпрестижнијих факултета у свету, рекао да Западни Балкан има много потенцијала и највећи економски раст у Европи, те да ће, ако анализирају садашњу економску ситуацију у Европи, видети да за десетак година земље Балкана могу да стигну, а можда чак и престигну, неке европске земље.

Наводећи да ЕУ игра веома важну улогу у региону Западног Балкана, Вучић је оценио да су људи мало уморни од дугачких процеса транзиције, те да је потребна регионална стабилност и међусобно уважавање.

"Зато смо уложили много времена и труда да успоставимо редовне и на разуму засноване односе. Негде смо успели, негде нисмо. Још има скривених конфликата, који и даље тињају", рекао је Вучић.

Додао је да постоји потенцијална унутрашња нестабилност и да су могући међуетнички сукоби у будућности уколико посао не будемо радили добро, те нагласио да сви морамо да радимо на бољем животном стандарду и бољем разумевању и да обавестимо јавност да не можемо да преживимо једни без других.

"И сам сам некада давно мислио, као што данас неки други мисле, да смо ми бољи од осталих. Сад знам да морамо да радимо заједно, да живимо заједно, да мислимо различито, да променимо наше стање свести", навео је премијер.

Он је рекао да има оних који се стиде што припадају региону Западног Балкана, истичући да Србија припада том региону, а да се тога не стиди, већ да се поноси том чињеницом.

Нагласио је да ЕУ више није једини кохезиони фактор на Балкану, већ да државе саме морају да се повежу.

"Да, ми смо на нашем европском путу, али морамо да се бринемо о себи. Ако то схватимо, имаћемо светлу будућност", поручио је премијер.

Он је истакао да мигрантска криза не помаже, већ само подиже тензије на Балкану, додајући да је Србија против жице и зидова и да их неће подизати, јер припадају прошлости, а не будућности.

Нагласио је, међутим, да не можемо ни да будемо паркинг за мигранте.

"Морамо да сарађујемо, морамо да покажемо хуманост, али и да задржимо мир и стабилност у региону", навео је Вучић.

Наводећи да ћемо урадити све да сачувамо мир и стабилност, да очувамо привредни раст, Вучић је рекао да није оптимистичан и да оно што данас види нису више светле звезде.

"Ситуација у Европској унији је веома тешка, без уједињене поруке према нама. Ни глобална ситуација није једноставна, а све те тешкоће се углавном најлошије рефлектују на Балкану. Зато сам лидере наших земаља региона позвао да се бавимо собом и да за десетак година будемо негде у врху Европске уније", закључио је премијер Вучић.

Званичну посету Француској Вучић је завршио сусретом са председником Народне скупштине Клодом Бартолоном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи