Николић: Неко намерно оставља Македонију и БиХ ван европских интеграција

Председник Србије Томислав Николић састао се у Битољу са председником Македоније Ђорђем Ивановим, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње. Николић је, након састанка, рекао да се неки са Балкана понашају као "бродоломници" који су се укрцали у чамац Европске уније и "спречавају остале да се спасу". Ђорђе Иванов је истакао да Македонија и Србија желе заједно да остваре стратешке циљеве. Шетњом кроз центар Битоља, председник Србије завршио је посету Македонији.

Председник Николић је после састанка са македонским председником Ђорђем Ивановим рекао да живимо на Балкану, али да су се неки с Балкана "отргли", па се називају Европљанима, а нама препуштају простор који називају Западним Балканом.

"Они више нису на Балкану, бар тако кажу, а неки од њих се понашају као бродоломници који су се укрцали у чамац и спречавају остале да се спасу", навео је Николић.

Председник је рекао и да је очигледно да неко оставља Македонију и БиХ ван европских интеграција, а да Србији отворено говори да у тим интеграцијама има једног супарника који нас неће пустити далеко.  

"Наше је да уређујемо наше државе у складу са европским правилима, зато што је то добро и за грађане и за државу, зато што то представља један веома велики корак напред у односу на стање у којем су наше државе биле пре него што смо почели да разговарамо о европским интеграцијама", истакао је Николић.  

Председник је поручио да је Србија у већини случајева на страни Македоније, а понекад се понаша као пријатељ "и једној и другој страни у проблемима које Македонија има". Данашња Србија, како је рекао, може да наведе бар 50 случајева у којима су две државе у спору, а да је Србија пријатељ и једнима и другима.

Председник Србије подсећа да две земље имају неколико нерешених питања која ће заједно решити, како их не би остављале својој деци.

"То нису велики проблеми и када их склонимо са дневног реда моћи ћемо у пуној мери да развијамо наше пријатељство", рекао је Николић.

Он је подвукао да у економији наши људи већ сарађују изванредно.

"Остало је само да оне који време мере у вековима научимо да ћемо морати да га меримо у данима, јер немамо времена за губљење, због наших младих", истакао је председник Србије.

Николић је додао да је, од како је председник Србије, увек имао пријатељске и корисне разговоре на којима су обе стране увек износиле оно што треба поправити, "а можда и променити".

Николић је захвалио домаћинима на гостопримству и поручио да се нада да ће ускоро македонског колегу моћи да угости у Београду, а да ће две владе наставити добро да сарађују.

"Хвала вам на прилици да се сретнемо на обележавању јубилеја који не можемо да не обележимо. У Србији нема човека који нема претка који није учествовао у бици на Кајмакчалану, а ми смо живи захваљујући онима који су преживели", рекао је Николић.

Он је додао да ће споразум у вези са заштитом културноисторијских споменика у обе земље бити прослеђен двема владама да га анализирају.

"Желим вам среће и успеха и да се развијамо заједно", поручио је Николић и додао да жели тој земљи успех у одржавању избора, јер, како је рекао, грађани имају право да бирају.

Коментаришући захвалност коју је председник Иванов упутио Србији због помоћи током поплава, Николић је рекао да је то био одговор на помоћ коју је Македонија упутила Србији након поплава 2014. године.

"Ми имамо пословицу која каже – Кад чиниш добро дело, немој да лупаш у велика звона. Поштујемо вашу помоћ и најмање што можемо да урадимо је да вам, када вам се нешто деси, помогнемо", закључио је Николић.

Иванов: Србија један од највећих трговинских партнера Македоније

Након састанака тет-а-тет, Иванов је рекао да председници не могу да мењају историју, али да могу да утичу на садашњост и мењају будућност. 

"Иако смо имали разилажења у прошлости, желимо заједно да остваримо наше стратешке циљеве", истакао је Ђорђе Иванов. Председник Македоније затражио је од председника Србије да званични Београд, како је рекао, изађе у сусрет Македонцима који живе у нашој земљи и омогући им да обележавају македонске празнике.

Истакавши да Македонија има добар однос са свим суседима, Иванов је, након састанка са председником Николићем, на којем је било речи о споразуму две земље о заштити културно-историјских споменика, рекао да би тај документ омогућио и гарантовао право неговања, чувања и празновања културног наслеђа, традиције и догађаја од историјског значаја обема странама.

Иванов је поручио да ова посета српског председника Македонији потврђује добре односе две земље и два народа, као и да сва отворена питања треба решавати дијалогом.

"Иако некад имамо различите ставове, то није препрека изванредној сарадњи", подвукао је Иванов.

О доброј сарадњи две земље, навео је, сведочи и добра трговинска размена, с обзиром на то да је Србија један од највећих трговинских партнера Македоније, али и културна сарадња и свакодневни односи грађана две земље.

"Са свим суседима негујемо добре односе. И овај састанак поводом обележавања 100. годишњице битке на Кајмакчалану показује да Македонија жели да гради односе са суседима", рекао је Иванов.

Наводећи да Србија добро напредује у преговорима са ЕУ, док је Македонија блокирана, Иванов је рекао да на Балкану морамо да гледамо ширу слику и да "напредујемо, јер је то од интереса за све нас".

Иванов је захвалио Николићу на помоћи Србије у санацији последица недавних поплава у тој земљи.

"То је разлог више да када дођу непогоде, покажемо хуманост и солидарност, јер географију не можемо да мењамо", закључио је Иванов.

У неформалном делу посете, двојица председника прошетала су центром Битоља и разговарала са грађанима.

Николић је пре састанка са Ивановим положио венце на Српском војничком гробљу у Битољу, на којем је сахрањен 1.321 српски војник из балканских ратова и Првог светског рата, а у оквиру обележавања стогодишњице битке на Кајмакчалану.

Венац је положио и председник Републике Српске Милорад Додик. Цвеће на спомен-костурницу на гробљу положили су и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, и амбасадори држава савезница из Првог светског рата у Македонији и представници Удружења Срба из Македоније.

Претходно, председник Николић је на Кајмакчалану учествовао на централној церемонији обележавања стогодишњице битке на Кајмакчалану, на истоименом планинском врху на планини Ниџе, где је поручио да је Србија искрено опредељена очувању и изградњи мира.

Шетњом кроз центар Битоља, председник Србије Томислав Николић завршио је једнодневну посету Македонији. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи