Дојче веле: Давенпортове замерке Србији

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт изнео је на редовном састанку Радне групе за проширење ЕУ у Бриселу да су највећи изазови и нерешени проблеми Србије изградња независних институција, реформа јавне управе, инвестиције у пољопривреду и приватизација државних фирми, пише немачки "Дојче веле".

Давенпорт је, преноси Дојче веле, позивајући се на документ у који је имао увид, рекао да је проблем Србије и улазак у Светску трговинску организацију.

Из документа немачког Министарства спољних послова произлази и да је Давенпорт најпре делегатима указао да је формирање Владе Србије трајало дуже од очекиваног, а да разлози за то отезање „нису до краја јасни“.

Додао је да је премијер Александар Вучић, упркос комотној већини, преферирао коалициону владу и оценио да је у њој позиција Социјалистичке партије Србије нешто слабија него пре ванредних избора.

Он је, наводи се, начелно поздравио европско усмерење нове-старе власти, рекавши да су евроинтеграције „лајтмотив“ програма београдске владе.

Шеф делегације ЕУ је, додаје се, посебно нагласио да је „сада тренутак“ да Влада докаже одлучност у спровођењу тешких реформи у области правне државе, а као знатне недостатке истакао је то што још није до краја примењен Акциони план за националне мањине, што нема државног тужиоца за ратне злочине и непотпуну сарадњу са Хашким трибуналом.

Дојче веле наводи да се у извештају у који је тај медиј имао увид не прецизира шта се под тим мисли, али је Србији, додаје се, и раније замерано неиспоручивање Војислава Шешеља у Хаг пре изрицања пресуде, као и потпуно игнорисање налога за испоручење троје Шешељевих сарадника због непоштовања суда.

Давенпорт је, када се ради о реформама у области права, истакао да не сумња у компетенције нове министарке правде Неле Кубуровић, али да није извесно да ће она добити „политичку подршку“ за тешке реформе, посебно за промену Устава, преноси Дојче веле.

Посебно су, додао је, велики отпори на плану преношења новца независним институцијама.

Давенпорт, како се наводи, није желео много да прејудицира пре следећег извештаја Европске комисије о напретку Србије, који се очекује крајем октобра, посебно поводом „теме свих тема“ – односа Београда и Приштине.

Поновио је, кажу, да у званичном Београду постоји спремност на договор о Митровици и телекомуникацијама, али не и за договор о енергетици.

Додао је да дијалог треба наставити на највишем политичком нивоу, као и да треба утрти пут формирању Заједнице српских општина.

Делегати из више земаља (Немачка, Француска, Хрватска...) су на састанку Радне групе за проширење упитали Давенпорта за процену стања медијских слобода у Србији, а он је, пише Дојче веле, рекао да је одлучујуће довести Регулаторно тело за електронске медије и Савет за штампу у стање да „у потпуности обављају своје законске дужности“.

То још није случај“, рекао је представник ЕУ, и додао да је Савет за штампу у претходних 12 месеци ипак у неколико случајева 'показао зубе'“.

На питање немачког представника како ће стање медија бити третирано у извештају о напретку, Давенпорт је изнео очекивање да ће тај део извештаја бити сличан прошлогодишњем, уз допуну о тешкоћама у спровођењу медијске реформе.

Дојче веле подсећа да је прошле године део извештаја о медијским слободама, иако у уобичајеном дипломатском тону, био веома критичан по власт Александра Вучића.

Када је реч о "фамозној" стабилности региона, Давенпорт је поновио да „сви“ треба да се уздрже од контрапродуктивних иступа.

Представник Хрватске у Радној групи је рецимо истакао да је српски државни врх имао за циљ дискредитацију Хрватске када је недавно окупио амбасадоре 27 чланица ЕУ, а једино хрватски није био позван.

Делегате је занимало и како ЕУ стоји у Србији што се тиче „стратешке комуникације“, што би се могло превести као „маркетинг“.

Давенпорт је на то одвратио да је руска „мека моћ“ у Србији далеко већа него у прошлости и да је медијско присуство Москве „веома велико“.

Европска унија томе треба не само да се супротстави, већ да исприча и „бољу причу“, закључио је Давенпорт, преноси Дојче веле.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи