Различити ставови опозиционих странака о одржавању Параде поноса

Опозиционе странке у Србији имају различите ставове о одржавању Параде поноса, па тако поједине позивају грађане да јој присуствују, док друге критикују владу јер јој је, оцењују, та манифестација приоритет, те поручују да је Србији потребнија "породична парада" или "парада незапослених".

Демократска странка и Либерално демократска партија пружили су подршку одржавању Параде поноса и позвале своје чланове, симпатизере и остале грађане да присуствују манифестацији у недељу, 18. септембра.

Председник ДС-а Бојан Пајтић позвао је чланове ДС-а, припаднике других странака демократске оријентације, невладине организације и грађане да подрже Параду поноса у једном од, навео је, најдраматичнијих тренутака за грађанске слободе у Србији, када се, наводи, мора бранити свако и свачије право.

"У тренутку када свако може бити мета таблоида, када су институције урушене, када нас рекламирају као послушну и јефтину радну снагу, када владају тајни уговори, руше се делови Београда под окриљем ноћи, а Србијом владају фантомке - морамо се штитити", навео је Пајтић и додао да ће ДС стати на чело сваке колоне која се бори за људска права.

Из ЛДП-а поручују да држава тај дан има обавезу да покаже да ни под којим условима неће ускратити подршку манифестацији и да је то јединствена прилика да разне организације и грађани покажу солидарност са онима који свакога дана бране своје људско право и достојанство, свесни да на тај начин бране сваког човека појединачно.

Демократска странка Србије, међутим, сматра да је Србији од ЛГБТ параде потребнија парада поноса незапослених, пензионера, омладине, самохраних родитеља, трудница, особа са инвалидитетом, протераних и расељених, ратних и војних ветерана...

Из ДСС-а наводе да се чланови владе утркују у пружању подршке политичким скуповима ЛГБТ заједнице и у промовисању хомосексуалности, дајући им предност у односу на проблеме других мањинских група и целокупног становништва.

"Док се у Србији деца лече СМС порукама, труднице добијају отказе, укида се повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе, док млади одлазе из земље, а наталитет стално опада, Влада Србије као приоритет поставља одржавање геј параде и троши милионе динара за њено организовање", наводе из ДСС-а и додају да се противе свакој врсти дискриминације, те апелују на противнике одржавања скупа да своје неслагање не испољавају применом насиља.

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић наводи да актуелна влада недовољно води бригу о заштити породичних вредности у Србији, те да се пре може назвати "геј френдли", него владом која подржава породицу.

Зато, каже, тај покрет сутра организује регионалну конференцију Светског конгреса породица, чије закључке ће предати Влади Србије.

Обрадовић позива грађане да сутра у 14.30 дођу испред зграде скупштине у Улици краља Милана, како би заједно предали закључке предсавницима владе.

"Породица је нападнута и угрожена у свим држава света. Модеран концепт људских права директно угрожава породичне вредности и глобалан су феномен присутан широм света", рекао је Обрадовић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи