Николић на Зејтинлику: Србија нема разлога да се стиди

Србија колико год да гледа напред, нема разлога да се стиди када погледа иза себе, поручио је председник Томислав Николић у Солуну након што је са председником Републике Српске Милорадом Додиком одао почаст погинулим српским војницима који су сахрањени на Зејтинлику.

Николић је новинарима рекао да посета савезничком гробљу представља поглед уназад и да свако од нас може са поносом да се осврне.

"Што бисмо се стидели тог погледа уназад кад нас и Грци и сви они који су са нама ратовали цене", нагласио је председник.

Једна мала српска војска, како је рекао, којој је претила опасност да не постоји, доживела је да војвода Петар Бојовић добије одликовање и од својих непријатеља.

Николић је рекао да је посета Грчкој наставак обележавања Великог рата, у коме је дала велики допринос.

"Дала је огромне жртве и мени се чини да смо помало запоставили тај део историје, неке људе потпуно одбацили", рекао је Николић.

Додао је да Србија има изванредне сараднике у грчким властима, не само на државном већ и на регионалном нивоу, што се видело приликом посете Душановог града "где смо добили уверавања о том пријатељству и љубави, који грчки народ носи према нама".

Осврнувши се на сутрашње званично обележавање годишњице Кајмакчаланске битке на врху планине Ниџе, Николић је рекао да је најважније то што ће се сутра обележити јуначки пробој Солунског фронта, који није био баш по вољи савезницима, али како је подсетио, српска војска тада није могла да чека.

Наводећи да на Кајмакчалану постоји део територије који је Грчка својевремено уступила Југославији, где се налазе обележја пробоја Солунског фронта, црква и капела, Николић је рекао да је по распаду Југославије то припало Македонији и да би, како је рекао, можда требало разговарати са представницима македонских власти о томе да Србија добије право да на том месту баштини своју историју.

"Србија нема непријатеље, већ веће и мање пријатеље"

Србија нема непријатеље, али има веће и мање пријатеље, изјавио је председник Томислав Николић пошто му је солунски митрополит Варнава уручио златни крст који симболизује жртву и васкрсење.

"Грчка нам је велики пријатељ", поручио је Николић и додао да је захвалан што је грчки народ исказао отворено неслагање када је Србија била бомбрадована.

Додао је да зна да Грчка никада не може да подржи независност Косова и Метохије.

У разговору са митрополитом у седишту Митрополије у Солуну, којем је присуствовао и председник РС Милорад Додик, Николић је рекао да је дошао да ода пошту прецима који су пре сто година кренули у ослобађање Србије.

"Неизмерно је моје поштовање према вама, преосвећени Митрополите Варнава. Нека вас Господ и даље води као до сада, тада ће и српском народу бити добро", уписао је председник у књигу утисака.

Додик: Српски народ је јединствен национални корпус

Председник Републике Српске Милорад Додик положио је венац и одао почаст страдалим српским војницима који су сахрањени на војничком гробљу у Солуну и поручио да, без обзира на то где живео, српски народ представља јединствен национални корпус.

Истакао је да је са председником Србије у прилици да заједно обележе 100 година од пробоја Солунског фронта, додајући да је доста припадника српске војске било са простора данашње РС и БиХ.

Како је рекао, они су се осећали интегралним делом великих напора да Србија досегне своју слободу и да се одбрани.

"У њихову част и помен ја сам овде као председник РС да на овај симболичан начин кажем да смо и данас једно", рекао је Додик.

Истакао је да се на тај начин рехабилитују сећања на тешке тренутке, погибију српског народа који је платио огромну цену у Великом рату, а касније и у Другом светском рату.

Додик је иначе чувару Српског гробља у Солуну Ђорђу Михаиловићу уручио Орден части са сребрним зрацима.

Михаиловић је Орден добио за признати јавни рад и резултате на очувању културног и историјског наслеђа српског народа, као и у учвршћивању пријатељских односа РС и Грчке.

"Донето је много одрена овамо, али не треба. Ја радим од срца овде, радим као да је моје гробље овде", каже Михаиловић.

Већ трећу годину Ђорђе има заменика Предрага Недељковића, који је потомак "солунца".

"Увек свима говорим на крају, посебно посетиоцима, да неке ствари не смемо да заборавимо никада и треба да упамтимо за вијек вијека. Јер, мртви нама могу да кажу много тога, а ми њима баш ништа. Ми смо као народ и држава у Великом рату преживели армагедон и наш судњи дан, али смо преживели. Заборављамо да је Србија у том рату изгубила 1.247.435 Срба. Један српски генерал Димитрије Мито Петровић је то описао овако: ако је по човеку шест литара крви то је тачно 7.800.000 литара крви, то је 780 вагона од по десет тона, та композиција би била дужа од четири километра српске крви у Великом рату", истиче Недељковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи