Скупштина Војводине о употреби симбола

Посланици Скупштине Војводине расправљају о употреби симбола и традиционалних симбола АП Војводине и о извршњу покрајинског буџета у првих шест месеци ове године.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор је, уочи почетка седнице, рекао новинарима да очекује да ће предложена Одлука о употреби симбола и традиционалних симбола АП Војводине бити усвојена, јер је постигнута широка сагласност по том питању.

"Усвајањем предложене одлуке учинићемо последњи корак у спровођењу Статута АП Војводине", рекао је Пастор и додао да питање традиционалних симбола доживљава "као суштинско, али ипак техничко".

По Пасторовим речима, ради се о симболима које је усвојила скупштинска већина у претходном сазиву, а да се данас расправља само о њиховој употреби.

Пастор је рекао да се сваки традиционални симбол везује за одређени историјски тренутак, а да се традиционални грб и застава везују за тренутак који се догодио пре 168 година.

"Из моје позиције гледано, ми смо тада као Мађари били на другој страни, али то не значи да од стране данашње популационе већине ти симболи не могу бити прихваћени као традиционални симболи. Ако ми имамо право на своје национане симболе не видим зашто би било ко од нас имао било шта против, јер је чињенично стање да 70 одсто популације у Војводини чине Срби", рекао је Пастор.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао новинарима да је пред посланицима предлог одлуке о употреби симбола и традиционалних симбола АП Војводине и да је доношење те одлуке обавеза коју прописује Статут Покрајине.

"Оно што може да се уважи као аргумент јесте да је необично да Војводина има два симбола, било би примерено да у будућности има један, а да ли ће до тога доћи зависи од више фактора, пре свга од дијалога власти и опозиције јер се никоме не може наметати никаква одлука и она мора бити резултат договора, као што је изглед ", рекао је Мировић.

Мировић је истакао да је иста Одлука о којој се данас расправља у покрајинском парламенту била предложена и пре годину дана, али тада није било већине за њено доношење, јер су посланици тада владајуће Демократске странке на гласању били уздржани.

"И тада је био постигнут договор, али из ДС-а нису одржали реч и на самом гласању су променили став. Ми своје ставове не мењамо и држимо дату реч", рекао је Мировић.

Председник посланичке групе Српске радикалне странке у Покрајинској скупштини Ђурађ Јакшић је рекао да радикали подржавају предлог о употреби традиционалне заставе и грба АП Војводине, за које је рекао да су аутентични историјски симболи српске Војводине.

"Ти симболи представљају историјско наслеђе и утемељени су у хералдици, а што се тиче официјалних симбола АП Војводине, СРС ће покренути иницијативу пред Одбором за уставно - правни положај АПВ да тај одбор предложи укидање официјалних симбола покрајине јер они не представљају ништа, накарадно и дилетантско су решење и чист историјски и хералдички фалсификат", рекао је Јакшић.

Председник посланичке групе Демократске странке Борислав Новаковић је рекао да ће посланици ДС бити уздржани на гласању о одлуци о употреби симбола и традиционалних симбола АП Војводине јер, како је казао, струка нема позитивно мишњење о употреби предложене заставе и грба.

"Српско хералдичко друштво је свој став упутило Скупштини и било је врло јасно да предложена традиционална застава и традиционални грб не одражавају традицију Војводине и као такви не би требало да буду у употреби", рекао је Новаковић.

Председник посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки је рекао да ће посланици ЛСВ-а гласати против предлога јер, како је рекао, "сасвим је јасно да је одлука идеолошке природе".

"Проглашавати нешто традиционалним симболом што је било у употреби месец дана и што не може бити традиција, само је насиље над историјом", рекао је Богарошки.

Председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Павле Будаков казао је да ће та странка подржати предлог одлуке и додао да се данас не расправља о изгледу симбола, већ о њиховој употреби, а изглед је усвојен у предходном сазиву када су већину имали "они који данас оспоравају изглед тих симбола".

Употреба симбола и традиционалних симбола АП Војводине друга је тачка дневног реда данашње седнице покрајинског парламента, док је прва тачка расправа о извршењу буџета у првих шест месеци ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи