Вучић: Данас је било дивно бити Србин у Паризу

Председник Владе Србије Александар Вучић допутовао је после подне у Париз, где га је, уз највише државне почасти, на тргу испред меморијалног и музејског комплекса "Дом инвалида", дочекао француски државни секретар за европске послове Арлем Дезир. Тешко је видети и доживети нешто овако величанствено и готово невероватно, рекао је Вучић.

Премијер Вучић је рекао да је свечани дочек показао да је Србија поново поштована, и да је земља са значајном репутацијом.

"Тешко је видети и доживети нешто овако величанствено и готово невероватно – почаст указана Србији, не мени, показује да је Србија поново поштована, да је земља са значајном репутацијом у свету и пријатељској Француској", рекао је Вучић, додајући да је било дивно данас после подне бити Србин у Паризу.

Премијер Србије ће, како је рекао, у Француској разговарати о економији, европском путу Србије и мигрантској кризи.

"Први део је економски, инфраструктурни радови и учешће у приватизацији, концесијама и јавно-приватном партнерству: од тога да желе да уђу у београдски аеродром, учествују у иградњи метроа, различитих објеката за заштиту животне средине, топловода", рекао је Вучић.

Разговараће се и о доласку нових француских производних погона – већ данас у Србији запошљавају 10.500 људи, а тај број може бити далеко већи.

"Компанија из Вишија жели да улаже у бањски туризам. Тема ће бити и ИТ сектор – они имају компаније у Румунији, можемо да понудимо можда боље услове. Борићемо се за учешће њихових фирми у пољопривреди, улагање у аутомобилску индустрију", рекао је Вучић.

Други део разговора биће европски пут и решавање политичких проблема на Западном Балкану и у Европи. Биће речи и о мигрантској кризи – како да је решимо, рекао је Вучић додајући да ће морати да скрати пут у Њујорк како би отишао у Беч где ће бити немачка канцеларка Ангела Меркел и лидери са Балкана, а где се очекује и да Србија буде представљена.

"Немогуће је да одвајамо теме, да будете неуспешни у политици а успешни у економији, и нема успешне политике без чврсте и снажне економије", рекао је Вучић.

Истиче да су економски подаци Србије добри, али да смо и даље много иза Француске и других земаља.

"Требаће нам деценије да их престигнемо, али довођењем инвеститора, запошљавањем наших људи и новом технолошком револуцијом, ако шчепамо тај последњи вагон имамо шансу да себе и своју земљу спасимо и да будемо успешнији", рекао је премијер.

Истиче и да имамо најнижи дефицит на Западном Балкану, и да се не стиди региона коме припадамо.

"Најважније је да ту успемо да сачувамо мир. Ако успемо да успоставимо ту врсту поверења са Француском као са неким другим земљама ЕУ, њихове компаније ће моћи да запошљавају 20.000 и 30.000 људи, а онда долази и време када ће наше компаније улагати у њихове земље", закључио је Вучић.

Након свечаног дочека, премијер је обишао Наполеонов гроб и положио венац на спомен-плочу српским борцима који су се борили као савезници Француске, у оба велика рата.

Вучић се данас састаје са председником Сената Француске Жераром Ларшером.

Премијер је у тродневној званичној посети Француској, током које ће разговарати са државним врхом, учествовати на пословном форуму и разговарати са представницима великих француских компанија.

Премијер ће сутра разговарати са француским колегом Мануелом Валсом.

Вучић ће разговарати и са председником Скупштине Клодом Бартолонеом, гувернером Развојне банке Савета Европе Ролфом Вензелом, а том приликом две стране ће потписати споразум о сарадњи.

Премијер ће сутра говорити на конференцији о Србији у пословној асоцијацији "Бизнис Франс", где ће бити представљени привредни потенцијали Србије, а потом ће се састати са представницима великих француских компанија које имају пројекте у Србији, укључујући "Суец анвиронмант", "Винчи еропорт", "Веолија", "Алстом", "Далкија", "Шнидер електрик" и "Ербас".

Потом ће одржати предавање на Универзитету Сијанс по у Паризу на тему "Стабилан Балкан као услов напретка Европе".

Процес европских интеграција Србије, јачање сарадње двеју држава у том процесу, али и на билатералном ниову, а посебно на економском плану, биће у центру пажње, те су у српској делегацији и министри Владе Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи