Које би последице имала наплата уласка у земље ЕУ?

Да ли ће нас убудуће путовање у Европу коштати додатних 50 евра? Унија разматра нове мере да обезбеди границе, а да притом и заради. Ако се оствари иницијатива Француске и Немачке, ускоро би грађани земаља које нису чланице Уније, могли да плаћају да би ушли у зону Шенгена.

Ко је заборавио чекање за визу пред амбасадама, можда се подсети на улазу у зону Шенгена, са 13 до 50 евра у џепу. Толико би убудуће могао да кошта прелазак границе што предлажу Немачка и Француска.

"Залажемо се да у ЕУ веома интензивно јачамо спољне границе шенгенског простора, а са друге стране се залажемо да реформишемо и јачамо даблински систем", каже амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

Даблински систем регистрације улазака пао је под налетом избегличког таласа. Поред миграција и тероризам захтева нову заштиту.

"Овде говоримо о успостављању безбедности спољних граница, о подизању нивоа безбедности. Видећемо шта ће бити исход, јер је процес тек у припреми. Дебата је у току, видећемо шта ће од свега испасти", истиче заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт.

То чека и Министарство спољних послова Србије. Кажу, за српске грађане се, за сада, ништа не мења. Европска комисија разматра иницијативу, али је још није уобличила у званични предлог. О новом систему улазака и излазака из земаља Уније који би печате послао у историју, размишља се дуго, објашњавају познаваоци.

"Да се заиста компјутерски бележи улазак и излазак сваког од путника који улазе у шенгенску зону и да се тако избегава прекорачење дозвољеног боравка у оквиру 90 дана у првих шест месеци календарске године", каже извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић.

Процењује се да би наплатом такси ослабљени буџет ЕУ ојачао од 500 милиона до чак две милијарде евра. Приход за Унију, издатак је за путнике који од пута многе може и да одврати. Туристички радници већ се боје - јефтини туристички аранжмани први ће страдати. Важнија је политичка димензија, верује Петронијевић.

"Свакако да ово представља једну баријеру нецаринску баријеру која би људе додатно дестимулисала да путују узимајући у обзир и економске и социјалне услове у овом региону то свакако не може бити добра вест", сматра Петронијевић. 

Лоша вест и за Британце. Велика Британија није у Шенгену, али то што у новом пројетку не учествује доживљава као освету за Брегзит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи