Прекинута седница Скупштине Чачка

Председник Скупштине града Чачка Игор Трифуновић прекинуо је седницу локалног парламента због ометања њеног одржавања.

Полемика између народних посланика Српске напредне странке и Двери, Марка Парезановића и Бошка Обрадовића, претходних дана путем саопштења, кулминурала је данас на седници Скупштине града.

Трифуновић је у једном тренутку Обрадовићу изрекао удаљење са седнице, али се он о ту меру оглушио, упркос доласку обезбеђења.

Како Обрадовић није желео да се помери од скупштинске говорнице, Трифуновић је прекинуо седницу.

Бошко Обрадовић је након прекида седнице изјавио новинарима да му је посланик СНС-а Марко Парезановић јавно запретио пред свим одборницима речима "наћи ћемо ми већ начин да те се решимо", што је он, каже, схватио као отворену "претњу ликвидацијом".

"Ја не знам да ли ћу жив дочекати наставак ове седнице, можда СНС има неке друге идеје како да ме онемогући да говорим, али постоје други одборници који ће сигурно говорити у име наше одборничке групе и у име опозиције у скупштини града Чачка", жалио се Обрадовић.

Председник скупштине града Трифуновић изјавио је да су се поједини одборници на данашњој седници "држали тема мимо дневног реда" и да су употребљавали непристојне изразе.

"Не делим одборнике на власт и опозицију. Свако ко не поштује пословник о раду и не придржава се дневног реда био је санкционисан. Строго сам примењивао пословник. Сваки одборник који је имао две мере опомене, следећи пут када је направио тај прекршај - била му је одузета реч. Обрадовић је и после мере одузимања речи наставио са ометањем рада скупштине. По пословнику сам морао да га удаљим са седнице скупштине", рекао је Трифуновић.

Према његовим речима, поједини одборници су се позивали на неке изјаве у медијима, које нису биле тема заседања, а чак су и Владу Србије назвали "педерском", што је, каже, недопустиво.

Док одборници опозиције истичу како се само њима изричу опомене, Трифуновић подсећа да је на јучерашњој седници опомену изрекао једном одборнику владајуће коалиције.

"Опозиција је имала намеру да ову седницу продужи максимално, да највероватније узме још неку дневницу, јер не видим суштину утврђивања дневног реда на јучерашњој седници које је трајало три сата", закључио је Трифуновић.

Он је рекао да ће седница трајати онолико колико буде морала да траје, додајући да неће дозволити да се крши пословник о раду, иако тај документ, како наводи, треба мењати.

Бошко Обрадовић тврди, поводом оптужбе да су владу назвали 'педерском', да је реч о грешци у преводу енглеског термина "геј френдли".

"Наш одборник Радисав Рацковић није најбоље разумео тај израз и Владу је назавао 'педерском'", рекао је.

Он је додао да се овај термин односи на све владе света које су пријатељски расположене према геј популацији, промоцији хомосексуализма и које подржавају ЛГБТ популацију.

"Једна таква влада, геј френдли је и влада Александра Вучића. Да би то доказао он је и једну министарку из ЛГБТ заједнице укључио у рад, јер постоје квоте колико мора бити припадника ове популације у Влади, а касније ће те квоте морати да уведу у вртиће, војску и остале институције", рекао је Обрадовић.

Он је истакао да не види ништа увредљиво у томе што је одборник Рацковић рекао, јер се ова Влада изјаснила и декларисала као толерантна према припадницима ове популације.

"Ми нисмо геј толерантни, ми смо породичан покрет који се залаже за породичне вредности и сматрамо да није нормално да дете има тату и тату, напредњаци сматрају да је то нормално и то је разлика између СНС-а и Двери најкраће описано", рекао је Обрадовић.

Народни посланик Српске напредне странке (СНС) Марко Парезановић изјавио је да одборници Двери покушавају да врше опструкцију рада парламента већ други дан, да говоре о свему, сем о дневном реду.

"На данашњој седници смо имали извештаје о раду установа културе, док су одборници Двери цело време говорили о Влади Србије, премијеру и на тај начин покушали да прикупе неке политичке поене.

И данас и јуче смо имали једно неприхватљиво понашање одбодника Двери који је Владу Србије назвао 'педерском'", рекао је Парезановић.

Он каже да Влада Србије може да буде добра или лоша, стручна или нестручна, али да се карактерише према сексуалној орјентацији због једног члана владе, то је апсолутно неприхватљиво.

"Издали смо саопштење где смо то осудили и подсетили јавност да је пре извесног времена један одборник Двери све гласаче СНС-а назвао малоумницима. Сматрам да су то елементи клеро-фашистичке идеологије и да је неприхватљиво да се шири таква мржња према онима који мисле другачије од њих", истакао је Парезановић.

Парезановић је рекао да СНС никада до сада није иницирао било какав сукоб, већ да су увек само одговарали, додајући да се лидер Двери Бошко Обрадовић "културније и нормалније понаша у Скупштини Србије, него на седници Скупштине града Чачка".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи