Уочи посете српске делегације Француској

У наредна три дана делегацију Владе са премијером на челу чекају састанци са председником и премијером Француске у Паризу. Предвиђено је потписивање четири споразума, биће организована и конференција о Србији, а планирани су састанци са представницима великих француских компанија.

У најјачу пољопривреду ЕУ шаљемо српски адут – малине. Оне предњаче у извозу који је већи 17,5 одсто него прошле године. Осамсто педесет милиона евра је вредна роба коју годишње разменимо. Ипак, дефицит је на нашој страни.

"Производи су из прехрамбене индустрије, водећи смо извозници смрзнутог воћа, малина, купина, вишања, затим гума за аутомобиле због 'Мишлена', ту су производи текстилне индустрије и намештаја. На нашој страни су производи да тако кажем ниже вредности", каже Данијела Чабаркапа из ПКС.

Модел сарадње са Француском би могао да буде онај који је управо она у Унији промовисала – јавно-приватно партнерство. Током посете премијер би требало да обиђе градилиште подземне железнице, али и да разговара са представницима компанија које већ послују у Србији или би могле.

"Ја мислим да је јавно-приватно партнерство будућност за изградњу инфраструктуре и локалне самоуправе, тако да ћемо се упознати са тим моделом и тражити од француских пријатеља да пошаљу групе експерата који ће у сарадњи са нама и по локалним самоуправама дати најбоље предлоге за евентуалне пројекте", каже министар привреде Горан Кнежевић.

На питање да ли то значи пројекат метро за који имамо потписан меморандум од пре две године, Кнежевић је рекао да је и то, између осталог, интересантно и да ће на разговорима бити и градоначелник Београда Синиша Мали.

У Србији је 90 француских компанија. Држава очекује још улагања, али и учешће у приватизацији, оснивање заједничких предузећа за наступ на трећем тржишту.

"Посета ће бити посвећена нарочито економским односима. Знамо да је српској влади приоритет економија, привредни раст и запошљавање. Наравно да ће посета бити и прилика да се поново покаже подршка Француске европским интеграцијама Србије", каже Кристин Моро, амбасадорка Француске у Србији.

Од првих контаката у средњем веку, преко дипломатских односа у 19. веку, савезништва у ратовима, озбиљног мимоилажења деведесетих, до стабилних односа. Тај пут су прешле две земље.

"Француска иначе подржава европске интеграције Србије, али расположење у Европи не иде томе у прилог, тако да је можда важније да Француска подржи да се физички интегришемо у Европу, да подржи изградњу инфраструктуре, да будемо спона западне Европе и источног Медитерана и то је можда и важније од пуког отварања поглавља", каже Никола Јовановић из ЦИРСД-а.

У делегацији Србије су четири министра. Премијера чекају разговори са осам компанија. А у земљи која је један од покретача пројекта ЕУ и чије се помирење са Немачком види као пример за неопходно помирење на Балкану, премијер ће одржати предавање – стабилан Балкан као услов напретка Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи