Вулин: Србија суверена земља, не покушава да буде део Русије

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин сматра да је изјава државног министра Немачке Михаела Рота у вези са односом Србије и Русије неопрезна и уверен је да она не одражава односе између влада Србије и Немачке.

Александар Вулин је, одговарајући на питања новинара, рекао да Србија никада није ни желела ни покушала да буде део било које друге државе, па ни Русије, те да је сигуран да Рот зна да је Србија суверена земља, а не територија.

"Као суверена земља, Србија има право на своју спољну политику, пријатеље и интересе. Ми се од својих интереса нећемо уклањати и нећемо дозволити да било чија политика угрожава националне интересе", рекао је Вулин.

Министар рада је навео да Србија не покушава да буде део Русије, нити је то ико икада рекао, али да не жели ни да за корак умањи добре односе са том земљом.

Вулин је оценио да не би било лоше да се, пре него што се од Србије затражи да поштује јединствену политику ЕУ, та политика и успостави, будуцухи да има земаља ЕУ које се залажу за санкције Русији, али и оних које се залажу за укидање.

"Једни траже удаљавање од Русије, други чвршће везе. Пре него што се нама тако нешто пребаци, не би било лосе да се земље чланице ЕУ најпре договоре, па да то затраже или понуде земљама кандидатима", рекао је Вулин.

Вулин је навео да је сличан случај и с митрантском кризом, где неке земље сматрају да нико не треба да уђе на простор ЕУ, друге да сви треба да уђу, а треће да само тражиоци азила, а не економски мигранти, треба да уђу на просотр ЕУ.

"Пре него што се ЕУ избори са свим противречностима, не би требало да тражи од Србије или друге земље кандаидата да реши то", реклао је Вулин.

Коментаришући став Рота о томе да све мора бити јасно по питању Косова и Метохије, Вулин је рекао: "Да максимално појаснимо - Косово и Метохија су територија под привременом управом УН, у складу са Резолуцијом 1244. Јасније од тога заиста не може".

Рот је синоћ у разговору са студентима Факултета политичких наука у Београду рекао да Србија има подршку Немачке у придруживању Европској унији а не Русији. 

"Србија не диже тензије и нада се бољим односима"  

Министар Вулин изјавио је да Србија никада није подизала тензије у односима са Хрватском, поручивши да он не коментарише унутрашње односе у тој земљи, те да се увек нада бољим односима између две државе и њихових грађана.

Упитан да ли постоји могућност да се односи са Хрватском побољшају након што су одржани избори у тој земљи, Вулин је рекао да Србија никад није покретала тензије, те да је свака одлука хрватског народа за нас легитимна и исправна.

"Ми не коментаришемо унутрашње односе у Хрватској, поштујемо одлуке њихових грађана и увек се надамо да ће постојати могућност да односи између наших грађана и наших земаља буду што бољи", рекао је Вулин новинарима у паузи скупа "Београдски дијалози".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи