Дачић: Ротове речи неумесне и увредљиве

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да не разуме изјаву високог званичника немачког министарства иностраних послова Михаела Рота да, ако је Србија одлучна да буде део Европске уније, а не Русије, онда нас Немачка подржава у том правцу.

"Србија и Русија су традиционални пријатељи, али када је то Србија изразила намеру да буде део Русије? Каква је то вулгаризација спољне политике Србије?" запитао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је веома задовољан развојем билатералних односа и подршком Немачке, али сматра да су речи Михаела Рота, "најблаже речено, неумесне и увредљиве."

Дачић је додао да придруживање санкцијама Русији није за Србију питање једноставног процеса усклађивања наше спољне политике са ЕУ, већ је за нас витално питање, "јер је Русија земља која се противи признању косовске независости у УН, док западне земље, ван дијалога у Бриселу, све чине да натерају све друге да признају Косово".

"Која би земља радила сама против себе? Неће сигурно ни Србија. А о фамозним критеријумима за чланство, видели смо да земља која је протерала више од 200.000 Срба и није им дозволила да се врате, земља која забрањује ћирилицу, која рехабилитује фашисте и негира холокауст, данас блокира Србију на европском путу. Јесу ли то критеријуми које је Хрватска прошла?" наводи се у саопштењу.

"Навикли смо да нас сви позивају да прођемо катарзу и суочимо се са својом прошлошћу, само хоће ли то неко рећи и Загребу, Приштини, Сарајеву, или само Београду?", истакао је Дачић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи