Тепићева очекује отварање још четири поглавља до краја године

Председница скупштинског Одбора за европске интеграције Мариника Тепић изразила је наду да ће, до краја године, бити отворена још четири преговарачка поглавља са Европском унијом.

Тепићева је, током сусрета чланова одбора, у Дому Народне скупштине, са посланицом Бундестага Ирис Еберл, чланицом немачког Одбора за питања ЕУ, такође, подсетила на значајан корак начињен отварањем преговарачких поглавља 23 и 24.

Том приликом, Тепићева је изразила наду да ће, "у складу са реалистичним погледом на тренутак и ситуацију, за време председавања Републике Словачке Саветом Европске уније, бити отворена и поглавља 5, 20, 25 и 26, од којих би последња два брзо могла бити и затворена".

Она је, како је саопштило скупштинско Одељење за односе са јавношћу, на састанку немачкој парламентарки пожелела добродошлицу и захвалила на континуираној подршци коју Немачка пружа Србији на путу ка чланству у Европској унији.

Истакла је важност улоге Одбора за европске интеграције у разматрању предлога преговарачких поглавља које добија од Владе Републике Србије, као главног преговарача у процесу евроинтеграција.

Oсврнула се и на мигрантску кризу, као акутну и глобалну тему, истичући да јој је Србија солидарно приступила, као и да је спремна да солидарно учествује у њеном даљем решавању.

У саопштењу се наводи да је Ирис Еберл захвалила на добродошлици и истакла да је почаствована великим одзивом народних посланика на сасатанак.

Изразила је задовољство значајном присутношћу немачких компанија у Србији, у шта се како је истакла и сама уверила на путу кроз Србију.

"То ме чини веома срећном, јер ми показује да је Немачка нашла свој интерес да инвестира у Србији, а да у исто време допринесе запошл?авању домаћег становништва", истакла је Еберл.

Она је, такође, изразила уверење да ће се, након отварања преговарачког поглавља 23, услови за стране инвестиције додатно унапредити у Србији.

Еберлова је нагласила да се Одбор за европска питања Бундестага, чији је члан, труди да увек буде објективан, и да као такав жели да види Србију у Еврпској унији, те је препоручила интензивирање сарадње два одбора, како би сугестије и препорује Србије добиле још шири простор примене.

У дискусији су учествовали и Весна Марковић, Владимир Орлић и Елвира Ковач.

Марковићева је истакла да је од великог значаја да се разговара о свим актуелним темама, те навела да би их требало проширити и на питање борбе против тероризма, који је добио глобалне размере.

Владимир Орлић поздравио је посланицу Бундестага у име Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, чији је председник.

Еберлова је обавестила присутне да је у име свог Одбора именована за Известиоца за националне мањине, те да је током посете Србији била у прилици да се састане са Намачком националном мањином у којој су изразили задовољство условима које као национална мањина уживају у Србији.

Елвира Ковач је, у име народног посланика мањинске странке, упознала Еберлову са оснивањем национих савета националних мањина и активностима које је Влада спровела у циљу унапређења сарадње са националим мањинама, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи