Николић: Косово неће бити чланица УН упркос притисцима

Косово неће бити чланица УН док постоји Србија и њени пријатељи у оваквој организацији Савета безбедности УН и његових сталних чланица, изјавио председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије је рекао да је велики притисак на државе које нису признале независност Косова да то учине.

"Треба издржати све то, борити се свим снагама и никада та такозвана држава Косово неће постати чланица УН док постоји Србија и њени пријатељи у оваквој организацији Савета безбедности УН", рекао је Николић након што је отворио Конгрес византијских студија.

Све су то, како је рекао, "покушаји који иду на другу страну", да се суочимо са проблемом да се са представницима Косова сусрећемо скоро свакодневно, на разним скуповима.

"Ми смо донели одлуку да их не заустављамо у регионалним интеграцијама и то смо потписали у Бриселу и ништа даље од тога", рекао је Николић и истакао да ће се Србија и даље са пуним правом борити и покушавати да спречи да такозвана држава Косово постане члан међународних организација.

Николић је додао да је са проблемом притисака због Косова суочен од првог дана свог мандата, као и да је одмах од многих пријатеља у свету сазнао да постоје државе које врше притисак на оне који нису признали независност КиМ.

Председник Србије је поновио да је велики притисак на државе које нису признале Косово, а да су неке од њих и поклекле, те да ће се тај притисак наставити, будући да потиче из макар неколико центара – пре свега Америке, Турске и чланица ЕУ.

"То је јасно свима и то не треба крити и то сам рекао потпредседнику Бајдену", рекао је Николић.

Председник Николић је додао да свако спроводи своју политику, те да велики мисле да су у праву да одређују политику "малих" држава и народа.

Осврнувши се на Олимпијске игре, Николић је рекао да је добио уверавање да државе нису чланице МОК-а, већ су то олимпијски савези појединих држава.

"Питао сам има ли Олимпијски савез Косова своју заставу, рекли су ми да нема. Тако да је њихова спортисткиња стајала испод заставе испод које стоје и функционери привремене администрације у Приштини", рекао је Николић.

Упитан има ли решења, можда и у његовој платфроми коју је послао Влади, Николић је рекао да је то сада у рукама Владе, која води спољну и унутрашњу политику.

"Више немам ни представника у преговорима. Прва платформа је усвојена у Скупштини, и у њој је, као и у Бриселском споразуму, саставни део српска заједница на КиМ. Ја сам ишао и даље од тога да то разрадимо", рекао је Николић.

Председник Николић је навео и да Влада вероватно има свој план у који је сигурно укључила и делове платформе.

Резултати борбе Владе Србије да се спречи улазак Косова у међународне институције, најбоље се види на примеру Унеска, каже министар Александар Вулин. Када је реч о таласу признавања независности, Бриселски дијалог види као један од механизама који су га зауставили.

"Не можете од нас очекивати да разговарамо о нормализацији, о побољшању квалитета живота на Косову и Метохији уз поштовање статусне неутралности у складу са Резолуцијом 1244, а у исто време признавати независност. То је међународна заједница добрим делом разумела", истиче министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Први корак ка Уједињеним нацијама могао би да буде статус посматрача. Косово у томе не може да спречи вето неке од чланица Савета безбедности. Тако је 2012. године с двотрећинском већином гласова у Генералној скупштини, Палестина добила статус државе посматрача.

"Ако знамо да је Израел радио све као и Србија, а Палестина је добила место посматрача у УН. Косову је математички потребно, највише уз зеље који су у процесу признавања, још четири, пет чланова, отуда овај притисак", наводи политички аналитичар Душан Јањић.

Косово је до сада примљено у неколико међународних институција у коијма искључиво постоји статус члана. Тако су се на Олимпијским играма, под заставом привремене администрације у Приштини, појавили и репрезентативци такозване државе Косово.

Референдум о РС у рукама грађана 

Говорећи о референдуму у Републици Српској, Николић је поручио да је он у рукама РС и њених грађана и Србија се у то неће мешати, Међутим, напоменуо је да Српска да треба да води рачуна и о "ширем контексту". 

Николић је истакао да РС сама води своју политику, да на то има право, али да треба да узме у обзир шири контекст, односно расположење држава које одлучују о нашој судбини, у мери у којој неће изгубити своју самосталност.

"Све је у рукама Републике Српске. Увек треба да воде рачуна о томе шта мисле они који су моћни, али никад не треба изгубити самосталност", рекао је Николић и додао да би било какво мешање "представљало кршење суверенитета и интегритета Републике Српске".

Николић је поручио да ће Србија поштовати сваку одлуку коју донесу грађани непосредним изјашњавањем и да ће се увек трудити да за ту одлуку добије широку међународну подршку.

Коментаришући најављени референдум, Николић је рекао да је референдум демократско право сваког народа.

"Резултати референдума некада не буду по вољи широј заједници, а некада испадне да они који су га организовали нису били у праву. Има референдума који су донели добро грађанима, док сматрам да референдум у Великој Британији није донео добро ни Британији ни Европи", рекао је Николић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи