Билборди мржње код Суве Реке

Канцеларија за Косово и Метохију захтева од привремених институција самоуправе у Приштини да хитно уклоне билборд постављен у Мушутишту код Суве Реке, којим се на најдиректнији начин распирује међунационална мржња и обесхрабрују Срби који су изразили спремност да се врате у то село. Билборд угрожава процес повратка у Мушутиште, наводи косовско Министарство за заједнице и повратак.

Врхунац је цинизма да се у селу у којем је све што је српско практично сравњено са земљом, укључујући цркву с почетка 14. века, билбордима указује на наводна злодела српског народа. У Метохији која је најбруталније етнички очишћена од Срба овакве поруке локалних албанских екстремиста попримају надреалан карактер, оценила је Канцеларија за КиМ.

Из године у годину, наводи се у саопштењу, Албанци у овом делу Метохије уочи Велике Госпојине, сеоске славе у Мушутишту, праве изгреде како би сперечили прогнане Србе да тог дана одрже сабор.

Такође, на организован начин се већ три године физички спречава реализација повратка Срба у то село, иако је договором локалне власти, привремених институција самоуправе у Приштини и Европске уније одобрен повратак расељених и саграђено десет кућа за повратнике, истакла је Канцеларија за КиМ.

Очекујемо да надлежни органи на Косову и Метохији предузму све потребне безбедносне мере како би обележавање Велике Госпојине 28. августа у Мушутишту протекло без инцидената и да се на Косову и Метохији покрене јавна кампања како би се престало са фашистичком праксом јавних позива на линч, а грађани тог дела Србије подстакли на помирење и суживот, наведено је у саопштењу.

И Косовско Министарство за заједнице и повратак саопштило је да је веома забринуто за покренути процес повратка расељених у Мушутиште, након постављеног билборда. 

"Након више година рада и сарадње са локалном самоправом у Сувој Реци, као и разговорима вођеним са албанским лидерима из села Мушутиште, и договора и одобравања листе од првих 10 породица чије куће МЗП заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Међународном организацијом за миграције треба да започне да гради, данас се поново неко одлучио да постављањем једног оваквог билборда пошаље поруку уперену против свих нас који, спроводећи законе, радимо на остваривању основних људских права као што то јесте право на повратак", пише у саопштењу.

Министарство је позвало све надлежне институције на Косову да предузму све потребне активности у обезбеђивању мира и безбедности и локалне албанске лидере у Сувој Реци и Мушитишту да обезбеде све услове за несметан повратак расељених и да помогну владавини права и закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи