Нуланд у Приштини: Прва тема дијалог са Београдом

Помоћница америчког државног секретара Викториjа Нуланд допутовала у Приштину и апеловала на тамношње званичнике да унапреде диjалог са Београдом. Са представницима Срба разговарала је, између осталог, о Заједници српских општина.

Викторија Нуланд jе позвала косовске лидере да оjачаjу владавину закона и правосуђе као и борбу против корупциjе и организованог криминала, наводећи да jе то "кључно за напредак Kосова".

Такође је апеловала на Приштину да усвоjи демаркациjу граница са Црном Гором што jе важан корак у напорима за визну либерализациjу са EУ, саопштио jе кабинет косовског председника Хашима Tачиjа.

Нуланд је рекла и да земље Западног Балкана треба саме да предузму потребне кораке ради консолидације држава, али и у међусобним односима, наводи Радио Слободна Европа.

Како је додала, пажња ЕУ премештена је са региона Балкана, а САД ће у јесен бити усредсређене на председничке изборе.

Тачи је рекао да Косово промовише добре суседске односе, укључујући и односе између Приштине и Београда, и да обе стране треба да спроведу све споразуме који су до сада постигнути.

Изнео је мишљење да је време за нови квалитет у дијалогу између Београда и Приштине који ће, према његовим речима, "донети помирење у боље суседске односе и више сарадње".

"Искористићемо све могућности за дијалог са свим заједницама, обухватајући и представнике Срба на Косову, ради оснивања Оружаних снага Косова. Али, Косово не може да прихвати да Београд има право на „вето" у процесу формирања косовске армије", рекао је косовски председник.

Тачи је обавестио Нуланд да је одмах након преузимања мандата почео да промовише декриминализацију политичке сцене на Косову, да је започета допуна Кривичног законика и да ће до јесени бити и конкретних корака у том правцу.

"Ником није дозвољено да побегне од правде", додао је Тачи.

О ЗСО са представницима Срба 

Нуланд је у Приштини разговарала и са замеником косовског премијера Бранимиром Стојановићем и директором Канцеларије за заједнице Иваном Томићем, који су је упознали са условима у којима живи српски народ на Косову.

Посебан акценат приликом разговора стављен је на проблем незапослености, а Стојановић је истакао важност стварања услова за отварање нових радних места, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Такође, на састанку се разговарало о тренутној политичкој ситуацији и Заједници српских општина.

"Очекујем да ће се извршити притисак на наше партнере у наредном периоду, да дође до формирања Заједнице и да урадимо оно што наши људи од нас очекују, а то је промена у њиховим животима и стварање бољих услова за живот", рекао је Стојановић новинарима након састанка са америчком званичницом.

Приштина jе прва станица турнеjе високе америчке функционерке по Западном Балкану, у оквиру коjе ће у понедељак посетити Београд.

Помоћница америчког државног секретара Викториjа Нуланд боравиће у посети Београду 11. jула где ће се састати са представницима владе и цивилног друштва, саопштио jе Стеjт департмент.

Kако се наводи, Нуланд ће са саговорницима размотрити низ билатералних и регионалних питања, укључуjући напредак имплементациjе диjалога Београда и Приштине и континуирану подршку напорима Србиjе на путу ка EУ.

Нуланд је после Приштине отишла у Тирану, а у понедељак ће поред Београда посетити и Скопље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару