СПО: Србија да установи Дан сећања на жртве

Посланик Српског покрета обнове и потпредседник странке Александар Чотрић упутио је предлог Скупштини Србије да 17. јул прогласи Даном сећања на жртве тоталитаризма, наведeно је у саопштењу које је достављено медијима.

"Овај датум био би посвећен сећању на жртве комунизма којих је од септембра 1944. до 2000. године било више десетина хиљада. Њих су комунистичке власти, без било какве кривице, често и без суђења убиле искључиво из идеолошких и политичких разлога, с циљем да успоставе диктаторски монопол владавине", наводи Чотрић у образложењу, саопштила је Информативна служба СПО.

Предлажући измену и допуну Закона о државним и другим празницима, по којем би се овај дан обележавао радно, Чотрић истиче да је установљивање Дана сећања у складу са препорукама Европског парламента и Парламентарне скупштине Савета Европе, а 17. јул предлаже, јер је тога дана 1946. године убијен генерал Драгољуб Михаиловић, "симбол борбе против тоталитаризма".

"Генерал Михаиловић борио се против два тоталитаризма - против фашистичке окупације земље и против успостављања бољшевичког поретка, а - за демократске вредности - вишепартијски систем, слободно тржиште, слободу збора, савести, организовања, изражавања, исповедања вере", наводи Чотрић и додаје да је "генерал Михаиловић био министар војске, патриота, борац за слободу своје земље, признат од Савезника и добитник њихових највиших ордена, а стрељан је само два дана после монтираног стаљинистичког судског поступка, као и десетине хиљада људи у Србији и Југославији".

"С обзиром на то да је Србија била суочена с трагичним страдањима као последицом владавине тоталитарног режима, сматрамо потребним да се и у нашој држави прогласи Дан сећања на жртве тоталитарних и ауторитарних режима. И на тај начин Србија би исказала поштовање жртвама, као и посвећеност промовисању и унапређењу демократских и европских вредности", наводи Чотрић.

Он, истовремено, подсећа да је европски Дан сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима утврђен Декларацијом Европског парламента о проглашењу 23. августа европским Даном сећања на жртве стаљинизма и нацизма од 23. августа 2008. године, а потврђен је тачком 15. Резолуције Европског парламента о европској савести и тоталитаризму од 2. априла 2009.

У завршном делу Резолуције парламенти и владе свих држава чланица ЕУ-а, држава кандидата за чланство у ЕУ и земаља повезаних с Европском унијом, позвани су на усвајање и спровођење те Резолуције.

Европски парламент је у својој препоруци нагласио да свака земља прилагоди време и начин обележавања сећања на жртве тоталитарних режима сопственој историји и традицији, наводи Чотрић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару