Јовановић: Није било других разговора, ни јавних ни тајних

Председник ЛДП-a Чедомир Јовановић рекао је да је о досадашњим консултацијама ЛДП-а са будућим премијером та странка рекла све онда када су се десиле, да после тих разговора више никаквих других није било, ни јавних ни тајних.

Чедомир Јовановић каже да су тада рекли да се у владу не гурају исто као што неће ни по сваку цену да буду опозиција.

"Рекли смо да нас интересује шта ће бити политика следеће владе и поновили ко зна који пут да нас интересује сарадња са владом која ће одлучније спроводити европску политику, мењати односе у региону, трансформисати сваки сегмент нашег друштва и борити се за вредности за које се залажемо од када се бавимо овим послом", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, евентуална влада без ЛДП-а вероватно ће имати неке друге приоритете и агенде, и због тога "мислимо да ће мера наше могуће сарадње уједно бити мера способности будуће владе да се бави политиком за коју је добила легитимитет на изборима".

"Чињеница да и поред убедљиве већине коју је СНС добио на изборима већ два месеца влада није формирана говори доста јасно да се Србија налази на озбиљној прекретници и да ће и сам састав будућег кабинета показивати у ком смеру ће се наша земља кретати следеће четири године", оцењује Јовановић.

Према његовим речима, жеља новина да имају ексклузивне информације које маме већу публику, у последње две деценије трајног кршења елементарних правила професије, довела су целе медијске сцене засноване на сензационализму ослобођеном било какве везе са чињеницама.

"У недостатку било каквих релевантних информација везаних за формирање нове владе, које друштво са правом ишчекује, новинске стране пуне су измишљених вести које пласирају уредници неспособни да се новинарством баве на неки други начин или их кувају различити центри политичког подземља радећи тако у корист својих опскурних интереса", наводи се у саопштењу ЛДП.

Како је додао, о суштини проблема који стоје пред нама, о политичким, економским, спољнополитичким, безбедносним и свим другим изазовима, на насловним странама новина готово да нема ни речи јер се новине баве суштинским питањима као, на пример, ко је и зашто у јулу отишао седам дана на море.

Од досадашњих информација везаних за састав нове владе, оних које су се тицале ЛДП-а, а претпостављам да ни са другим странкама није битно другачије, ниједна није имала апсолутно никакве везе са стварношћу, каже Јовановић.

"Од приче о министарским местима, државним секретарима, до договора које смо до сада безброј пута постигли и који су безброј пута пропали, апсолутно ништа није постојало ван маште уредника или дезинформација које новине спремно гутају и пласирају", рекао је Јовановић.

Када се договоримо или не договоримо да будемо у следећој влади урадићемо то јавно и јавност ће о томе знати све као што је знала и увек до сада, истакао је Јовановић, додајући да би Србија почела да личи на нормалну земљу сви заједно се морамо трудити да се понашамо нормално.

"Одговорност и моћ коју имају медији у креирању атмосфере у друштву није много мања од оне која се налази у рукама политичара. Штета од сензационализма у медијима, као и од оног у политици, пашће на леђа целом друштву и мала корист од броја кликова од прочитаних вести није довољно добар разлог за цену коју ћемо платити сви заједно", закључио је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару