Богович: Србија једна од држава које ће најпре ући у ЕУ

Потпредседник групе "Пријатељи Србије" у Европском парламенту Франц Богович изјавио је да је Европи потребно проширење на земље Западног Балкана, а да је Србија једна од држава које ће најпре ући у ЕУ и која је гарант стабилности овог дела Европе.

Богович, који у Београду борави у оквиру посете чланова групе "Пријатељи Србије", каже да је оптимиста по питању европских интеграција Србије, те да треба наставити реформе које најпре користе грађанима.

Наводећи да му је драго што је та група европских парламентараца дошла у време отварања поглавља 23 и 24, Богович је рекао да српске власти предано раде и на другим областима и да очекује да још неколико поглавља буде отворено до краја године, односно до краја словачког председавања ЕУ.

Европски парламентарци су током посете Београду разговарали са председницом парламента Мајом Гојковић, министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, министром спољних послова Ивицом Дачићем, шефицом преговарачког тима Тањом Мишчевић, као и представницима Привредне коморе и цивилног друштва.

Богович је рекао да је на разговорима било речи и о ситуацији у ЕУ, евроскептицизму и резултатима референдума у Великој Британији, истичући да је сигуран да за све који живе на старом континенту нема друге опције од удруживања у ЕУ.

"У ЕУ и свуда у свету се стварају кризе, тако је било увек, али је важно да препознамо пут и правац у којем треба да се настави даље кретање", рекао је Богович.

Каже да треба извући поуке из Брегзита, а да је једна од њих чињеница да власти треба да брину о томе да сви грађани имају имају могућност да квалитетно живе и да напредују.

"То је најзначајније за младе људе. Добро је што је Самит у Паризу такође ишао у том правцу, како младима на Западном Балкану дати бољу будућност и мислим да је та будућност једино уз ЕУ могућа", рекао је Богович.

Нагласио је да ће у еворпским интеграцијама Србија морати да настави реформе, да ради на развоју унутрашње демократије, те да је у том процесу значајна сарадња у региону.

За Србију је, навео је, веома важан и регионални развој, како би сви грађани земље имали исте услове за живот, без обзира на то где живе.

"Долазим из Словеније и поносим се тиме што смо Словенију направили такву да људи више воле да живе на селу него у граду. Мислим да је то порука и за Србију, да се таква правила и начин европског живота осете и у Србији", рекао је Богович.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару