Ђурић представио кинеском амбасадору "Сунчану долину"

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг изјавио је после разговора са вршиоцем дужности директора Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем да Кина неће променити политику према Косову и да наставља да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, јер на исти начин Србија поштује територијални интегритет Кине.

Кина је искрени пријатељ Србије и Србија је један од нашихнајбољих пријатеља у региону и Европи, рекао је амбасадор Ли.

Ли је подсетио на недавну посету кинеског председника Си Ђинпинга Србији и више пута поновљен став Кине према Косову и Метохији

Ђурић је рекао да су Влада и народ Кине дали искрену, пријатељску подршку Србији у претклих 16 година и да је за Србију важно да та земља неће променити свој приниципијелни став о поштовању интегритета и суверенитета Србије.

"Амбасадора сам упознао са политичком и безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и кроз шта наш народ у покрајини пролази", рекао је Ђурић.

Ђурић је Лију представио пројекат "Сунчана долина", напомињући да је он важан за повратак Срба на Косово и Метохију и да је уверен да нико разуман неће ометати тај процес.

Наша државна политика се заснива на очувању наше позииције у међународним организацијама, борбе за очувању народа на Косову и Метохији, али да бисмо градили будућност, морамо да се изборимо да се људи врате, објаснио је он.

"Зато је Влада Србије ушла у пројекат изградње, у партнерстви са Епархијом рашко-призренском, са локалном самоуправом и са покрајинским институцијама са којима смо о овој теми дуже од годину дана у оквиру Скопске иницијативе разговарали", рекао је Ђурић.

Око пројекта "Сунчана долина", рекао је Ђурић, ми смо у континуираној комуникацији и са министром за повратак Далибором Јефтићем и све правне процедуре за изградњу насеља су задовољене.

Питање повратка није нешто што треба да угрози било коју заједницу на Косову и Метохији. Албанци не треба да буду застрашивани тиме што ће се људи који су пре 16 година живели у покрајини вратити, не тамо где су некад живели, али у средину где ће бити безбедно и где ће за њих бити посла, предочио је Ђурић.

Ђурић је рекао да је на северу Косова специфична ситуација, да су тамо четири општине са српском већином, да тамо функционише српски систем локалне самоуправе и да је полицијски регион Север састављен од 97 одсто Срба који поштују све законе "који постоје у јужној покрајини".

Тамо је безбедан амбијент за изградњу оваквог насиља. Уверен сам да никоме разумном не пада напамет да процес повратка омета, нити би то толерисале и дозволиле институције Србије, међународног цивилног и безбедносног присуства на Косову, рекао је Ђурић.

"Уосталом, можете се уверити, на градилишту су представници Кфора, који свакодневно обилазе будуће насеље", закључио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару