Артман: Сребреница и даље на мртвој тачки

Бивша портпаролка Хашког трибунала Флоранс Артман оценила је да Сребреница и после 21 годину представља један од највећих злочина током рата на простору бивше Југославије, који је упркос свим сазнањима и информацијама и даље на мртвој тачки.

Артманова каже да упркос томе што Сребреницу неки већ сматрају "досадном" темом, она је и даље присутна јер није решена, јер би у супротном бивше југословенске републике и Европа кренули даље, а сви заједно и даље нисмо извукли никакве поуке из крвавог 20. века.

"Сада и у Европи осећамо говор мржње, што још није на том нивоу да буде толико опасно. Али опет јесте, зато што знамо да ако се не заустави у првој фази, иде даље", рекла је Артманова на трибини о Сребреници коју су синоћ организовали Центар за културну деконтаминацију и Фонд за хуманитарно право.

Питање Сребренице није само питање бивше Југославије и Србије, већ и ствар Европе па и света, и управо због тога је важно користити инструменте правосуђа у циљу заштите човечности, оцењује бивша портпаролка Међународног суда у Хагу.

Изјаву начелника општине Сребренице Ћамила Дураковића, уочи обележавања годишњице у Сребреници, да државни врх није пожељан у Поточарима, Артманова сматра да је то пре став удружења породица жртава него што је политички став.

"То није политички скуп, већ обележавање у меморијалном центру. То није место за политичаре", сматра Артманова.

"Мени је сматало што је прошле године, на обележавање двадесетогодишњице, дошло толико политичара да пусте сузу на пет минута пред камерама и отишло, а ништа не чине да се то не понови. Њима тамо није било место, то је мој лични став", рекла је Артманова и додала да таквима ни ове године у Сребреници није место: "Нек дођу други пут, на други датум, као што је Вучић радио."

Артманова је потврдила констатацију да се може закључити да политичари користе Сребреницу за скупљање политичких поена и одржавање политичке тензије у региону.

"Наравно, па мени су у Приједору 31. маја рекли да им сметам јер стално долази неко ко их подесећа на прошлост. Да, зато што постоји негирање прошлости, што политичари користе зато што се плаше да признају да оно што се десило у бившој Југославији није било питање природне мржње међу људима", каже Артманова.

Артманова наиме сматра да се људи нису убијали зато што су имали прилику, већ зато што је то било организовано.

"Данас је важно да се креирају нови односи. Ако гледате локално, видећете да у било којој општини у Босни где су се догодили тешки злочини, људи лично успевају да се повежу, бар у погледу комшијских односа, али чим дођете на ниво политике, више ништа не функционише. Зато се данас иде уназад, а пре 10 година су учињени неки кораци унапред", каже Артманова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару