Вулетић: Вучић са грађанима - "ногама на земљи"

Председник Владе Србије Александар Вучић сутрашњим целодневним састанцима са грађанима уводи нови начин комуникације са народом, а политички аналитичари то оцењују као добар и користан потез, односно начин да власт и премијер очувају контакт са реалношћу грађана, односно њиховим потребама и проблемима.

За разговор са премијером пријавило се, како је саопштено, око 5.000 грађана, те ће тим разговорима сутра уместо првобитно планирана три сата посветити 12 сати. Премијер ће грађане у Немањиној 11 примати од 05.30 до 18 сати.

Социолог Владимир Вулетић у разговору за Танјуг истиче да такав приступ треба да означи једну нову праксу - да се на неки начин буде "с ногама на земљи", да се буде у вези са оним што су стварни проблеми грађана.

Указује да се најчешће, а нарочито у високој политици, дешава да људи буду у "апстрактним појмовима", великим светским, регионалним и свим другим проблемима са којима се суочавају, са процентима у економији и да просто изгубе осећај шта су заправо стварни проблеми грађана.

Вулетић у том смислу поздравља потез Вучића да разговара са грађанима, и истиче да у овом случају нема места критикама да је реч о маркетиншком потезу власти и демагогији.

Као евентуални проблем види питање ко ће се јавити на тај разговор, јер, каже, постоји велика и озбиљна опасност да се јаве различите врсте егзибициониста, који хоће да решавају неке своје личне проблеме и који хоће на било који начин да буду у контакту са неким ко је значајна личност.

"Мислим да је кључна замисао да се буде у вези са реалношћу, са оним што је свакодневни живот грађана, а да ли ће тако бити остаје да се види и након неколико сусрета већ ће бити јасно да ли је то што је основна замисао испуњено", рекао је Вулетић.

Аналитичар и некадашњи саветник за медије председника државе Небојша Крстић поздравља такав приступ према грађанима, али указује да ће он имати ефекта само ако премијер са својим тимом и стручњацима из разних области ради на решавању проблема због којих су му се грађани обратили.

"Ако то буде тако и уколико од укупног броја грађана на разговорима бар 10 одсто буде решено мислим да ће ефекат бити добар и биће задовољена та функција коју премијер најављује и онда ћемо моћи да тврдимо да то није маркетиншки потез, већ да је нешто што је задовољило потребе грађана", рекао је Крстић за Танјуг.

Битно је, како каже, да се види да ли ће то бити обично "ћаскање" или оно што треба да буде - да ти састанци резултирају решавањем проблема.

Крстић указује и да ће се према одзиву видети колико је потреба грађана реална и колико је опипљива.

"Ако их буде пуно то ће значити да има доста људи који не могу да реше своје проблеме. Наравно, увек постоје људи чији су проблеми нерешиви, који вуку спорове 30 година, али има и људи који се сусрећу са бирократијом на разним нивоима и који би могли своје проблеме да решавају да их бирократија не спречава. У том смислу премијер мора не само личним контактима или позивима да то реши, већ да има екипу сарадника, који ће моћи да прате догађај и да обавештавају грађанина шта је предузето", закључује Крстић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да се ради о новом и интересантном облику комуникације са грађанима за који се нада да ће заживети као нека врста политичке праксе.

"То је, с једне стране, могућност грађана да се директно обрате премијеру и од њега траже одговоре на питања која се тичу било неког општег правца развоја земље, било неких свакодневних тема", каже Станковић за Танјуг.

Према његовим речима, то ће бити и тест стрпљења и рационалности за премијера, односно могућности да чује из прве руке шта грађане тишти и мучи и да на неки начин кроз разговор са њима можда дође и до неког интересантног решења", рекао је Станковић за Танјуг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару