Пајтић за формирање демократске уније: Чланство одлучује

Председник Демократске странке Бојан Пајтић рекао је да се лично залаже за формирање "демократске уније", политичке организације која би у почетку окупљала ДС, СДС Бориса Тадића и Заједно за Србију Душана Петровића, али да коначну реч дају чланови ДС-а.

Пајтић је на конференцији за медије у седишту ДС-а, рекао да ће демократе на предстојећим унутарстраначким изборима, заказаним за 24. септембар, осим за лидера странке, имати прилику и да се определе за будућу политику ДС-а, као и за то да ли ће се ући у процес уједињења демократске опозиције.

Према његовим речима, у процес уједињења није се ушло пре избора, јер би се изгубило много времена у кампањи, али, како је нагласио, сада су околности другачије.

"Ја сам у ДС-у поставио питање интегрисања у оно демократско на политичкој сцени Србије, заједно са Социјалдемократском странком и Либерално-демократском партијом, под условом да задржи опозициони статус. Али, имајући у виду дешавања на Врачару, очигледно да то неће бити случај", рекао је Пајтић.

Ипак, како је додао, последња реч биће на члановима ДС-а.

"Мислим да треба да уђемо у тај процес, да спорења око ситних разлика у прошлости не воде никуда. Хоћемо да сарађујемо са онима који су нам идеолошки блиски, а нећемо реинтеграцију са онима који се потпуно политички разликују", рекао је Пајтић.

Пајтић сматра и да нема потребе да постоји више демократских странака на политичкој сцени Србије.

"То је процес ка коначној реинтеграцији унутар Демократске странке. Да ли ће то бити унија или неки други облик, то је секундарна ствар", рекао је Пајтић.

Лидер ДС-а је констатовао да су грађани на недавно одржаним парламентарним, локалним и покрајинским изборима показали да желе сарадњу и заједнички наступ.

"Чланови ДС ће 24. септембра гласати персонално, о политици, али и о четири питања, међу којима ће бити и то да ли су за реинтеграције", објаснио је Пајтић говорећи о предстојећим унутарстраначким изборима у ДС-у.

На питање новинара да ли ће бити разговора и са Лигом социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Пајтић је одговорио да се та странка последњих недеља према ДС-у односила “агресивним речником СНС-а” и да је компромитовала своју позицију уласком у коалицију са напредњацима у Новом Саду.

Када је реч о изборима за председника ДС-а, Пајтић је рекао да су његови противкандидати тренутно Драган Шутановац и Зоран Лутовац, али да је процес кандидовања још у току и да не искључује могућност да још неко учествује у трци.

Додао је и да евентуална интеграција ДС-а са осталим демократским странкама не зависи од тога ко ће бити будући председник.

"Ништа не зависи ни од Лутовца, нити од Шутановца, нити од мене, већ од чланова ДС-а, јер не можемо ми да кажемо да неће бити реинтеграција уколико чланство одлучи другачије. Наравно, то зависи и од других странака. Важно је да постоји начелна воља да се то учини, а како ће изгледати сарадња то зависи од договора са другима странкама", рекао је Пајтић.

Позвао је чланство странке да попуне регистрационе обрасце и уплате чланарину како би стекли услове за изјашњавање 24. септембра и на тај начин "чланство, а не делегати или партијска номенклатура определе судбину странке у персоналном и програмском смислу".

"ДС је у том смислу авангарда. Верујем да ћемо помаћи границе и подићи лествицу у демократизацији српског друштва и политичке сцене", закључио је Пајтић.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару