Јоксимовић: Разумемо поглавља, нема потребе да Хрватска подиже реторику

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је Србија у довољној мери упозната са садржајем преговарачке позиције за поглавља 23 и 24 и да нема потребе да Хрватска "подиже реторику" по том питању.

Јадранка Јоксимовић је, коментаришући изјаву хрватског министра Мира Ковача да Србија не зна шта пише у преговарачком оквиру за та поглавља, рекла да је преговарачки оквир за та поглавља одавно познат, а да је преговарачка позиција, на коју је, каже, Ковач можда мислио, данас усвојена на Комитету сталних представника земаља, те да ће бити послата Влади Србије.

"Ми смо довољно упознати са тим шта пише у преговарачкој позицији и нема потребе за дизањем такве врсте реторике", рекла је Јоксимовићева.

Министарка је навела да Србија није чланица ЕУ и да не учествује у писању преговарачке позиције, али да је процес европских интеграција транспарентан.

"Не бих волела да тумачим речи министра Ковача – да он позива на неку врсту нетранспарентности", рекла је Јоксимовићева.

Навела је да Србија никада не подиже тензију, иако то некад доноси политичке поене.

"Па кад заоштрите, испаднете много паметнији и јачи. За нас је важно да држимо наш курс и водимо рачуна о себи, а све друго је ствар других држава и нека говоре и понашају се онако како мисле да треба", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да се њен колега Ковач врло често обраћа домаћој јавности у Хрватској, те да она често, како је навела, не реагује на неке изјаве које нису до краја истините.

Закључила је да је Србија озбиљна и одговорна држава и да ће тако наставити да се понаша у европским интеграцијама.

Јоксимовићева је истакла да ће Међувладина конференција, на којој ће бити отворена поглавља 23 и 24, бити одржана највероватније 18. јула.

"То су најважнија политичка поглавља и један сигнал да се реформски процес, од владавине права преко борбе против корупције, одвија на позитиван начин", рекла је Јоксимовић.

Наводећи да је пуно посла пред Србијом тек кад се отворе поглавља, Јоксимовићева је истакла да је то свакако добар сигнал да Србија ради свој посао, да је стабилна земља, али и добра порука инвесторима јер подразумева постигнут ниво реформи и стабилности у земљи.

"Потенцијални инвеститори ће бити сигурнији да овде постоји добар и стабилан оквир на коме ће се још радити у наредним годинама", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да и грађани схватају да европске интеграције нису само отварање поглавља и "путовања у Брисел", већ механизам који треба да помогне држави да се развија и у економском смислу, те да значе виши станддард, више инвестицији и извеснији пут у иначе турбулентним временима и у ЕУ, али и у другим земљама, у којима расте европскептицизам.

"Наша земља има реалну перцепцију о ЕУ, да је то добро за наш развој, коришћење фондова и ефикаснију државу и верујем да ћемо показати стабилност и развој, а то су две ствари које и будућа влада морају да обезбеде грађанима", рекла је Јоксимовићева.

Оценила је да је Холандија за време свог председавања била изузетно активна и ажурна и помагала Србији да се отворе најважнија поглавља, али да се то сада дешава за време словачког председавања.

Министарка Јоксимовић је у Ковачици присуствовала састанку поводом словачког преузимања председавања ЕУ, на којем су били и амбасадори држава чланица ЕУ, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, као и шеф преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић и директор владине Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару