Давенпорт: Нова фаза за европске интеграције Србије

Отварање поглавља 23 и 24 са Србијом је још једна нова фаза за европске интеграције Србије и мислим да је то нешто врло позитивно, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Мајкл Давенпорт је у Ковачици, где је одржан састанак амбасадора земаља чланица ЕУ са представницима Србије задужених за европске интеграције, рекао да је тај састанак добра прилика да се ван Београда организује редован састанак амбасадора чланица ЕУ и прилика да се прича о конкретним резултатима Самита у Паризу.

То је, како је рекао новинарима, прилика и да представници земаља ЕУ поздраве следеће кораке ка отварању поглавља 23 и 24 и да амбасадори чују пре свега од министарке без портфеља задужене за еворпске интеграције Јадранке Јоксимовић какви ће сада бити кораци ка примени акционих планова у ове две области.

"Мислим да је то врло добра порука, добар тренутак за Србију и могу да кажем да смо ми у делегацији ЕУ у Србији спремни за конкретну сарадњу што се тиче примене свих обавеза у вези са акционим плановима", поручио је Давенпорт.

Давенпорт је навео да се десио референдум, али да није још дошло до Брегзита и додао да је Велика Британија још увек чланица ЕУ, те да има сва права и обавезе као и друге чланице.

Тако је Давенпорт одговорио на питање новинара да ли ће остати на позицији шефа Делегације ЕУ у Србији, с обзиром на исход референдума у Великој Британији и да он долази из те земље.

"Дошло је до референдума, није дошло још до Брегзита и као што сте чули од председника Јункера и Туска, Велика Британија остаје чланица ЕУ са свим обавезама, са свим правима као и 28 земаља чланица", рекао је Давенпорт новинарима.

На питање о перспективама Србије у контексту одлуке на референдуму у његовој земљи, Давенпорт је рекао да је са Самита у Паризу послата важна порука да је ЕУ још увек потпуно посвећена проширењу и у том смислу проширењу активности и сарадње са свим земљама кандидатима за чланство Западног Балкана.

"Дошло је до конкретних помака у вези са тим, нарочито што се тиче транспорта и енергетике и конкретних пројеката", навео је Давенпорт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару