Пријем поводом Дана независности САД

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора у Београду, обележен је национални празник САД, 4. јул, Дан независности, а амбасадор Кајл Скот је поручио да САД са Србијом деле исте циљеве који су уткани у Декларацију независности, потписану пре 240 година.

"Желим свима живот, слободу и тежњу за срећом", поручио је амбасадор наздравивши званицама које је поздравио и на српском и на енглеском језику.

Пријему поводом обележавања 240 година од стицања независности присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, председница парламента Маја Гојковић, министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар одбране Зоран Ђорђевић.

На пријему су и патријарх СПЦ Иринеј и припадници других верских заједница, председник Покрајинске владе Игор Мировић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, представници дипломатског кора, представници јавног и културног живота Србије.

Скот је у обраћању истакао да је јуче обележено 240 година од дана када су оснивачи Америке прогласили нову нацију и усвојили декларацију посвећену универзалном праву на људско достојанство, демократију и економски напредак.

"Њихова Декларација независности сведочила је о њиховим тежњама. Данас подсећам и себе на то да све велике тежње захтевају посвећеност. Требало им је седам година борбе да задобију слободу и заиста, када су 11 година касније писали наш устав, очеви оснивачи подсетили су Американце да наш политички систем треба да створи савршенију нацију", поручио је амбасадор. 

Дан независности се у Америци традиционално слави уз пикнике, хот-дог и хамбургере, па и званице у резиденцији имају прилику да уживају у храни америчких брендова "Мекдоналдс" и КФЦ као и у различитим врстама пића. 

Након што су на почетку пријема маринци предали заставу амбасадору САД Кајлу Скоту, америчку химну отпевао је службеник амбасаде Стив Рајдер, док је химну Боже правде извео хор "Чаролија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару