Бечић председник Одбора за контролу служби безбедности

Посланик СНС-а Игор Бечић изабран је за председника Одбора за контролу служби безбедности. За заменика изабран посланик СПС-а Душан Бајатовић. Маја Гојковић: Одбор конституисан у складу са Пословником.

Конститутивна седница скупштинског Одбора за контролу служби безбедности протекла је у напетој атмосфери, а након сат времена рада председавајући, иначе најстарији члан, лидер СРС Војислав Шешељ у једном тренутку је прекинуо и затражио да службе безбедности доставе податке о Бечићу, који је, како каже, уплетен у разне криминалне афере.

"Службе то могу сутра, прекрустра донети, што пре то боље, а кад службе доставе наставићемо ову седницу одбора. До тад не постоје услови за рад. Ако службе доставе извешај у коме оповргавају те афере, ја ћу ставити ствар на гласање", рекао је Шешељ.

Шешељ је, уз опаску да владајућа већина може да ради шта хоће, али не може докле хоће, након тога напустио седницу.

По његовом изласку, на седницу је дошла и председница скупштине Маја Гојковић, која је поручила да се тако не брани достојанство парламента и да се парламент не користи за јефтине политичке поене.

Председавање је после Шешеља преузео Мехо Омеровић из СДПС, као следећи најстарији посаник, који је ставио предлог о избору председника на гласање.

За Бечића је гласало шест чланова одбора, док је један био против, а након што је предложио Душана Бајатовића за свог заменика, седницу су, уз образложење да председавајући није у сали и да је на снази правно насиље, напустли и чланови одбора из ДС-а.

Бечића је за председника Одбора предложила посланица СНС Марија Обрадовић. Она је образлажући предлог истакла да га за то кандидује његов дугогодишњи посланички стаж и искуство у одбрани.

"Наш задатак као одбора је да се што више бавимо конкретним радом. Мислим да ће посланици пре свега владајуће већине, односно СНС апсолутно бити на том задатку", рекла је Обрадовић и оценила да ће Бечић бити озбиљно посвећен том послу.

Из ДС су замерили што уочи седнице није било консултација, а посланик те партије Радослав Милојичић казао је да нема ништа против Бечића, који је, како је истакао, само последица бахатог и нестручног владања СНС.

"Није он крив, већ Вучић који се за све пита. СНС је направио земљу у којој комунална полиција индиректно убија човека. Обесмислили сте и овај одбор и све институције. Постоји један човек који је господар живота и смрти, а то је Алекснадар Вучић и ми ћемо да гласамо против", рекао је Милојичић на седници одбора.

Одговорио му је Владимир Ђукановић (СНС) рекавши да није чуо ниједну конкретну примедбу на предлог за председника одбора, те да су чланови слушали политичку тираду.

"Ви сте направили комуналну полицију, ви сте јој дали овлашћења. Елегантно сте се мешали у рад правосуђа и нисмо могли да отворимо ниједно поглавље. Судије су се бирале по политичкој подобности", узвратио је Ђукановић.

Примедбе је имао и лидер Покрета Доста је било Саша Радуловић истакавши да би био ред да се достави биографија кандидата, иако то Пословник не предвиђа.

"Доста је било ће бити против предлога. СНС је одлучио да постави своје људе на сва кључна места у одборима, а то није добро. Опозиција то критикује, а онда се исто понаша када дођу на власт. Са том праксом треба прекинути", рекао је Радуловић и додао да би требало променити и Пословник.

Примедбе на избор Бечића током седнице изнео је и ССешељ, који је рекао да су службе безбедности једне државе обично под апсолутном контролом извршне власти, а да би у скупштинском одбору требало да дође до изражаја контрола опозиционих странака.

"Ако таква контрола не постоји, онда је сваки облик парламентарне контроле бесмислен", нагласио је Шешељ.

Он је рекао да у процесу конституисања радних тела нису обављене констултације са шефовима посланичких група, те да никада није било право већинске странке да она сама одреди ко ће бити шефови скупштинских тела.

Бечић је, одговарајући Шешељу на критике, рекао да медији могу да пишу шта год пожеле, а да је против његових моралних принципа да им плаћа рекет како би престали. Бечић је рекао и да је једину кривичну пријаву против њега поднела ДС 2003. године, али да су све оптужбе одбачене.

Приметивши да опозиција не познаје Пословник, Обрадовић их је позвала да поштују правила, али је и поделила Бечићеву биографију уз коментар да би парламентарци требало да знају о коме се ради.

"Како сте га исхвалили, помислио сам да овде имамо биографију Николе Тесле", рекао је Милојчић и додао да "нико није дужан да прати његову биографију".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару