Ковач: Близу смо решења, отварање поглавља у јулу

Министар иностраних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је у Паризу да је питање око отварања поглавља 23 у приступним преговорима Србије са ЕУ близу решења, као и да је уверен да ће поглавља бити могуће отворити још у јулу.

Комесар ЕУ Јоханес Хан је раније рекао да је Хрватска дала сагласност за отварање два поглавља у преговорима Србије са ЕУ.

Ковач је у изјави новинарима после Самита о Западном Балкану рекао да је протеклих дана био у контакту са европским комесаром Јоханесом Ханом, као и колегама из Немачке, који су питали шта се догађа око поглавља 23.

"„Ја сам пренео да смо близу решења и да очекујем да ћемо ових дана моћи да се договоримо када ће бити организована Међувладина конференција како би се отворила поглавља 23 и 24 у преговорима ЕУ са Србијом", рекао је Ковач.

"За нас је важно да смо све своје забринутости у Хрватској и захтеве успели уградити у преговарачку позицију", тврди Ковач.

Уверен је да ће решење бити квалитетно за ЕУ и да ће омогућити Србији да напредује.

"„Уверен сам да ће се у јулу отворити та поглавља. Близу смо решења, али све што је за нас важно ушло је у преговарачку позицију ЕУ", нагласио је Ковач.

Додао је да је све време Хрватска била врло конструктивна, да се није обазирала на нападе и добацивања, јер, истиче, "жели да гради добре суседске односе". Међутим, како додаје, за добре суседске односе важно је поштовање критеријума.

"„Дугорочно желим да Србија и Хрватска имају добре суседске односе, а за то је важно имати конструктивну подлогу која ће растеретити будуће генерације", истакао је хрватски министар, додајући да је неопходно да две земље, два руководства и народ разговарају.

Хрватски премијер Тихомир Орешковић указао је да је Хрватска прошле недеље већала у Бриселу о отварању поглавља са Србијом и да је, како он каже, израђен текст који још није договорен.

Орешковић је изразио да ће процес ускоро напредовати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару