Дачић: Србија урадила све за поглавља 23 и 24

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Паризу да је Србија урадила све што се од ње тражило у приступним преговорима за отварање поглавља 23 и 24 и да би сагласност за отварање поглавља представљала похвалу и охрабрење Србији за све напоре које је учинила у процесу европске интеграције.

Дачић је рекао - пре него што је стигла званична потврда вести да је Хрватска такође дала сагласност на отварање два поглавља, да су од хрватског министра спољних послова Мире Ковача стигле добре вести.

"Такав развој догађаја би представљао охрабрење да се ствари крећу у добром правцу. То би, такође, била похвала Србији за све напоре које је уложила у процес европске интеграције", рекао је Дачић.

Иако су недавни догађаји и „Брегзит послали веома лоше поруке, рекао је Дачић, очекивање је да ће европска перспектива региона остати на агенди ЕУ.

Дачић је додао да је Србија, мада је недавно прошла кроз изборни процес, наставила са спровођењем европске интеграције.

"Процес приступних преговора са ЕУ оптерећен је многим искушењима, али је Србија чврсто решена да настави своје путовање. Управо у време Брегзита, када је пољуљана вера у Европу, ЕУ је Србији послала апсолутно неприхватљиву поруку", оценио је Дачић.

"Србија је уложила велики напор у спровођење политичких и економских реформи, на плану очувања регионалне стабилности, а ЕУ је донела одлуку да настави преговоре са Турском и Црном Гором, али не и са Србијом. Каква је то порука? Како ми да је схватимо?", запитао је Дачић.

Дачић је у обраћању изразио захвалност француским партнерима на организовању трећег Самита о Западном Балкану наводећи да је тиме поново потврђена посвећеност и интерес да се наш регион приближи остатку Европе и тако учини видљивијим и боље повезаним.

"Повезивање људи, повезивање региона и повезивање економија најважнији је задатак који смо на себе преузели, решавајући сваки изазов на путу, који је започео у Берлину, преко Беча, а ево нас сада и у Паризу, граду светлости", поручио је Дачић.

Он је истакао и да су сви сагласни да би кључна реч на Самиту требало да буде - испоручивање резултата.

"Сви смо се обавезали на то да ћемо унапредити нашу регионалну сарадњу, спровести бројне мере које треба да нам обезбеде велике инфраструктурне пројекте у областима саобраћаја и енергетике, олакшати трговину међу нама и - желео бих да нагласим оно што је свакако најважније - извести наше најмлађе нараштаје на „пут заједничке светле будућности".

Дачић је истакао и да су Србија и регион уложили напоре у јачање сарадње на разним пољима, посебно међу младима.

"У том смислу, иницијатива премијера Вучића у оквиру Берлинског процеса за оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих представљала је праву успешну причу која је изузетно добро примљена код његовог албанског колеге и других партнера на Западном Балкану", оценио је Дачић.

Дачић је изразио уверење да ће Споразум о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих представљати значајан корак напред.

"Србија је дала огроман допринос стварању Канцеларије и поносна је што је од почетка чврсто подржавала овај процес", рекао је Дачић.

Министар Дачић је навео и да је улога Србије током мигрантске кризе веома добро оцењена од стране регионалних и других међународних партнера и да је Србија од почетка кризе веровала у заједничко европско решење, уз очекивање да би се оно могло брзо применити.

Говорећи о тероризму, Дачић је рекао да су на западном Балкану присутне и одређене претње, пре свега, како је рекао, увезене из иностранства, али које су, на жалост, наишле на погодно тле.

Образовање, интеграција, поштовање људских и мањинских права су од кључног значаја, сматра Дачић.

Министар спољних послова је такође изразио жаљење због губитка живота у терористичким нападима у Паризу, Бриселу, Истанбулу или када је оборен авион са руским туристима и поручио да страх неће надвладати.

"Опредељени смо за мир, стабилност, сарадњу, помирење и разумевање и не тражимо ништа више од тога, ни од кога, па ни од Европе", навео је Дачић, додајући да Србија поштује договоре и очекује да их и сви остали поштују и да, ако уради све што је предвиђено, не буде због тога ни на који начин кажњена.

"Сада је ред на Европу да нам јасно каже да ли је за њу то довољно. Да ли нас види као свој део или не", закључио је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару