Висковић: Не можемо без економије и европског заједништва

Професор Факултета политичких наука Иво Висковић рекао је за РТС да су самити лидера Западног Балкана, попут данашњег у Паризу, веома важани за развој региона, али да након три године резултати нису велики јер је за реализацију договорених пројеката потребно време.

Висковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да иницијатива Берлина за овакве састанке није безначајна.

"Резултати нису велики, али је потребно време јер се ради о инфраструктурним пројектима. Тиме се Балкан повезује са Европом", каже Висковић.

Наводи да на Балкану економија не може без политике, као и да су сви схватили да без економије и европског заједништва не можемо.

"Меркелова је схватила да се на Балкану све одвија брзином пужа, па је некад неопходно да Европа погура ствари, да припрети", сматра професор ФПН-а.

Такође, истиче да је велики поборник пројекта Канцеларије за младе у региону, који ће се реализовати по принципу немачко-француског модела.

"Видео сам како функционише немачко-француски модел. Годишње 10.000 младих људи из ове две државе схватило је да дели исте проблеме. То хоћемо и на Балкану, али и за то треба времена. Неопходно је да непријатељство пређе у разумевање", напомиње Висковић.

Говорећи о политичким несугласицама у региону, Висковић сматра да је за њихово превазилажење кључна мудрост политичара.

"Не може се нагло политички сазрети. Очито да за промену менталитета и политичке културе треба времена", каже Висковић.

Сматра да је важно што ће се на предстојећем самиту премијер Александар Вучић састати са европским лидерима, као и да ћемо том приликом добити објашњења због чега нису отворена поглавља 23 и 24.

"Битно је да се разјасни да ли је то одлука ЕУ или последица начина одлучивања у Европској унији где је Хрватска тврдоглаво инсистирала на својим ставовима. Мислим да је у питању ово друго. Било би јако лоше да је ЕУ играла игру, па је због тога битно да премијер добије гаранцију да је то последица одлучивања унутар ЕУ", закључује Висковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару