Самит у Паризу: Од мигрантске кризе до инфраструктурних пројеката

Трећу годину за редом лидери земаља Западног Балкана састају се како би разговарали о регионалној политичкој и економској стабилности и сарадњи. Ове године скуп се одржава у Паризу и на њему учествује 11 премијера, а Србију ће да представља Александар Вучић. Осим о инфраструктури и енергетици, Вучић ће са државницима из Европе разговарати и о отварању поглавља и регионалној стабилности.

После Берлина 2014. и Беча прошле године домаћин трећег састанака на врху земаља Западног Балкана и Европске уније је француска престоница.

На позив француског председника Франсоа Оланда самиту у Јелисејској палати присуствоваће немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Кристијан Керн, премијер Италије Матео Ренци и шефица европске дипломатије Федерика Могерини, као и лидери земаља Западног Балкана.

На скупу ће, како је најављено, доминирати три теме – збрињавање избеглица и мигрантска криза, заједничка борба против тероризма и радикализације, као и европска перспектива свих земаља Западног Балкана, посебно у светлу недавно одржаног референдума у Великог Британији на којем су Британци одлучили да напусте ЕУ што је изазвало потрес на читавом континенту.

На скупу ће се разговарати и о регионалним и инфраструктурним пројектима и о наставку спровођења агенде повезаности балканских земаља у областима енергетике, саобраћајне и железничке инфраструктуре.

ЕУ је прошле године на самиту у Бечу обећала 600 милиона евра за 10 регионалних инфраструктурних пројеката, а Србија је кандидовала три пројекта. Очекује се да ће бити речи и о финансирању тих пројеката, па ће током преподнева бити одржан састанак министара финансија и економије земља Западног Балкана са европским кредиторима.

На скупу ће бити потписан споразум о оснивању регионалне канцеларије за сарадњу младих. Идеју су пре две године покренули премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама и сада ће та идеја бити реализована. Оснивање канцеларије биће учињено по узору на француско-немачки уред који је основан 1963. са жељом да се поспеши размена младих и убрза процес помирења после Другог светског рата.

За Србију је овај самит веома важан. Вучић је уочи одлска у Париз рекао да ће са европским званичницима разговарати о томе зашто нису отворена поглавља 23 и 24 јер је Србија учинила све да се она отворе. Имаће и више билатералних сусрета – са комесаром за проширење Јоханесом Ханом и премијерима Албаније и Словеније као и представницима Светске банке.

И Ангела Меркел је поручила да све земље Западног Балкана имају европску перспективу, иако не иду истом брзином ка ЕУ, али да Берлин види перспективу и да очекује наставак спровођења реформи и свега што се тиче владавине права. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару