Вучић: Србија остаје на европском путу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија не мења свој правац и да остаје на путу европских интеграција, и уочи Самита у Паризу поручио да ће тај скуп бити прилика да Хрватска добије одговор и да јој се укаже на неистине којима се служила како би блокирала Србију на том путу.

Вучић је за ТВ Пинк истакао да Србија неће да мења своју политику на дневном или месечном нивоу.

"Као што нисмо уводили санкције Руској Федерацији ни када није било лако било издржати притиске, тако нећемо да мењамо свој европски пут зато што нам се нека одлука није допала. То је наш стратешки пут", рекао је Вучић.

Како је рекао, претпоставља да ће Хрвати поновити оно што су и до сада говорили када је реч о блокади, међутим, сада ће, каже, добити одговор.

"Указаћемо на све неистине којима су се служили у претходном периоду објашњавајући тобожње разлоге да заустављају и блокирају Србију, али и оним другима који су се правили да их не подржавају и који су се правили да су љути, а то им је све прилично одговарало", истакао је Вучић.

Александар Вучић је изјавио да ће на Самиту у Паризу бити речи о инфраструктурним пројектима, трговинским пословима и поручио да је Србија спремна на сваки облик и виши ниво царинске, трговинске и сваке друге врсте интеграције које доносе пословну корист.

"Ми смо у потпуности за слободан проток људи, капитала и робе на западном Балкану јер само уједињени можемо да постигнемо озбиљније резултате", рекао је Вучић и додао да ће на Самиту представити шта је Србија до сада урадила, као и планове који јој предстоје.

Говорећи о инфраструктрним пројектима, Вучић је рекао да је Србија, чини се, спремнија него приштинска страна за почетак радова на ауто путу Ниш - Приштина, што је за од великог значаја за цео Топлички регион, и за Прокупље, Куршумлију, Блаце и Житорађу, као и за део нишавског региона.

"Мислим да је то додатно инфраструктуно повезивање и са Албанијом јер бисмо имали брз аутопут све до Драча и Тиране", навео је Вучић.

Србија, како је нагласио, на Самиту изазива највећу пажњу, напоменувши и да се највише реакција очекује управо из наше земље.

"Ми ћемо да тражимо оно што можемо за нашу земљу, а наравно поштујемо све остале. Погледаћемо од тих конкретних инфраструктурних до свих других трговинских послова, али да видимо да нас политика по том питању не зауставља, да немамо те тупаве идеје којима ће неко да води акцију заустављања грађана суседне државе", рекао је Вучић.

Такође, истакао је да је неопходно да се разговара и о свим проблемима отворено.

Мир и стабилност су најважнији за економски напредак поручио је Вучић и додао да Србији предстоје златне године великог економског раста и побољшања животног стандарда.

Рекао је да се ради на повећању угледа Србије у свету, као и привлачењу страних инвеститора, што, како је истакао, доприноси економском расту државе.

Са високим европским званичницима, Вучић ће, како је рекао, разговарати о политици, економији и европском путу, нарочито после Брегзита.

Подсетивши да се 11. јула обележава злочин у Сребреници, док је 4. августа обележавање акције "Олуја", на један начин у Србији, а на други у Хрватској, Вучић је рекао да са представницима БиХ и Хрватске разговарати како да се све то превазиђе.

"Поново ће тада тензије бити подигнуте. Те ствари морамо да превазиђемо, јер уместо да стално причамо о 1995. години, боље да покушамо да причамо о 2025. и свему што треба да урадимо да би тада били земље с највишим растом", истакао је премијер.

Вучић је допутовао данас у Париз, где ће у понедељак учествовати на трећем Самиту лидера западног Балкана и ЕУ, који се одржава у оквиру Берлинске иницијативе.

На Самиту ће, према најавама, учествовати и лидери других држава региона, као и шефови држава и влада земље домаћина, Француске, затим Немачке, Италије, Аустрије, те највиши званичници Европске уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару