Самит у Паризу - у фокусу стабилност и сарадња у региону

Сарадња у региону и његово приближавање Европској унији теме су о којима ће европски и лидери земаља Балкана сутра разговарати у Паризу. Реч је о трећој конференцији о Западном Балкану која је основана пре три године у Берлину на иницијативу канцеларке Меркел. Осим о путевима, пругама и енергетици, премијер Александар Вучић с државницима из Европе разговараће и о регионалној стабилности и унапређењу политичких односа. Први пут ове године Самиту присуствују и привредници.

Сусрет на врху Европска унија - Западни Балкан, тако француско министарство спољних послова најављује сутрашњи самит у Паризу. Немачка канцеларка каже да је циљ да се поспеши приближавање земаља региона ЕУ и оснаже стабилност и мир у региону. Српски премијер најављује - питаће зашто Србији нису отворена поглавља и разговарати о конкретним пословима.

"У Паризу ћу, осим сусрета са европсим званичницима, имати много билатералних сустрета с лидерима из региона, и са господином Рамом и са господином Цераром. Видећу се, уколико будем у могућности, са још неким, наравно и са људима из Светске банке. Радићемо посебно на путу Ниш-Приштина. Ниш ће бити стециште свих путева. Ниш ће имати источни крак према Бугарксој, јужни крак према Македонији и Грчкој, имаће пут према Приштини и према Тирани и Драчу", рекао је мандатар за састав Владе Александар Вучић.

"Говориће се о десет инфраструктурних пројеката који су дефинисани на претходном, Бечком самиту. Инсистираћемо и да се искористи постојећа инфраструктура, јер ако возач камиона стоји на свакој граници и губи сате на формалности, губи се корист изградње ауто-пута. Једна од главних идеја самита је почетак рада канцеларије за младе у региону. То је инцијатива коју су покренули премијери Вучић и Рама и то је гест помирења и окретања ка будућности", наводи француска амбасадорка у Србији Кристин Моро.

Од политчке стабилности зависи економска сарадња и развој региона.

"Глави односи у региону су између Србије и Хрватске. Оног тренутка кад Србија и Хрватска успоставе такав ниво сарадње који ће омогућити несметани промет робе и услуга, капитала, људи, онда ће се врло брзо и остале змеље бивше Југославије прилагодити", сматра професор на Београдској банкарској академији Исмаил Мусабеговић.

Економија ипак не чека политику. Српски "Комтрејд" из Словеније извезе годишње софтвере вредне пола милијарде евра, Хрватска "Подравка" из Србије Русији прода 10 хиљада тона смзнутог воћа и поврћа, а "Горење" извезе 188 милиона евра.

"Економија садрађује, неискоришћени потенцијали су много већи од овога о чему сада причамао. Морамо да схватимо да ми јесмо део региона и да од тог региона зависи колико ћемо успети и колико ћемо се развити. Тек када заједнички будемо склапали те компаније и наступали на трећим тржиштима, ми заиста имамо шансе да опстанемо", рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. 

У оквиру Самита, у Паризу ће се одржати и пословни форум са приврендим коморама и предузећима из региона, Француске и других европских земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару