Ристичевић поднео предлог резолуције о Сребреници

Председник Народне сељачке странке и посланик Маријан Ристичевић упутио је у скупштинску процедуру предлог резолуције о Сребреници, у којој се наводи да парламент осуђује све злочине у и око Сребренице, као и негирање почињених злочина.

Резолуцијом је предложено и да се 11. и 12. јул одреде као дани за сећање на све жртве ратних злочина на простору бивше Југославије, као и да се тај акт усвоји по хитном поступку.

У предлогу резолуције наводи се да парламент осуђује селективно привођење правди починиоца ратних злочина од међународних и националних судова и њихову пристрасност у корист било које стране у ратним сукобима на територији бивше Југославије.

Осуђује се и свако манипулисање бројем жртава ратних злочина, које не доприноси помирењу међу народима у БиХ, као и свака "пропагандна активност која има за циљ коришћење жртава ради остваривања политичких цљева у БиХ и региону".

У образложењу предложене резолуције наводи се да у времену кад међународни и други фактори покушавају да оцене карактер догађаја и злочина почињених на територији БиХ неопходно да и парламент искаже свој став по питању ратних злочина у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

"Обележавање 21. годишњице од злочина у Сребреници и активности појединих великих сила на међународној политичкој сцени која је пренета и на домаће политичке странке, организације и НВО, те озбиљне манипулације везане за те злочине, изискују да се Народна скупштина изјасни о ратним злочинима", наводи се у предлогу резолуције, коју је потписао Ристичевић, који је за посланика изабран са изборне листе "Александар Вучић - Србија побеђује".

Раније су посланичке групе ЛДП-СДА Санџака и ЛСВ-Зелена странка упутиле у скупштинску процедуру Предлог резолуције о геноциду у Сребреници, с предлогом да републички парламент тај акт донесе по хитном поступку.

Предложеним актом, како се наводи, осуђује се геноцид у Сребреници, осуђује се свако порицање геноцида и проглашава 11. јул за Дан сећања на геноцид у Сребреници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару