Вулин: Српском историјом се не може трговати

Српска историја није нешто чиме се може трговати, нити нешто што може постати баштина неког другог народа, истакао је министар у техничкој Влади Србије Александар Вулин.

Вулин је, коментаришући недавну изјаву лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја који је на свом Фејсбук профилу објавио да су у Косовском боју учествовали албански принчеви са својим војницима, рекао да је албански народ добио државу 1912. године и да је то једина држава о којој се може говорити, с обзиром на то да је Косово и Метохија део Србије, а не држава.

"Да бисте имали принца вероватно бисте морали да имате и државу у којој је тај принц некакав владар. Као што знамо, албански народ је државу добио 1912. године и то је једина држава о којој се може говорити, пошто Косово и Метохија нису држава, ово је Србија", истакао је Вулин.

Рекао је да поштује албанску историју, али да не жели да она постане историја његовог народа.

"Поштујем албанску историју, али српска историја није нешто чиме се може трговати нити нешто што може да постане баштина неког другог народа. Изгледа кад немате своје онда хоћете да узмете туђе, а то је нешто што Срби никада нису допуштали", нагласио је Вулин.

Истакао је да је поносан на историју српског народа и трагове које је оставио и на простору Косова и Метохије, те да никад не би покушао да од албанске историје прави српску.

"Занимљиво је да сада, седам векова после Косовског боја, Албанци покушавају да се врате тамо одакле су тако упорно бежали. Српска војска пре Косовског боја била је причешћена у православној цркви. Изгледа желе да се врате тамо одакле су бежали", рекао је Вулин.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај покренуо је пре два дана иницијативу да се на Газиместану подигне споменик Албанцима страдалим у Косовском боју за који је навео да је један од најважнијих у историји Косова и Балкана.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу између осталог написао да су у Косовском боју учествовали албански принчеви са својим војницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару