Лазаревић: Поглавље 23 ускоро поново на дневном реду ЕУ

Одлагање одлуке о поглављу 23 није много лоша вест јер је Словачка која сутра преузима председавање ЕУ, најавила да ће то питање бити на дневном реду већ првог наредног састанка, каже директор Центра за европске политике и члан ужег преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Небојша Лазаревић.

Лазаревић је рекао новинарима и да је Србија спремна за отварање још пет поглавља, али да се пре њих, у складу са стратегијом проширења ЕУ, морају прво отворити поглавља 23 о правосуђу и основним правима и 24 које се односи на правду, слободу и безбедност.

Отварање поглавља 23 са Србијом је одложено пошто о томе није постигнута сагласност ни на данашњем састанку радне групе Савета министара ЕУ за Западни Балкан. Отварање тог поглавља померено је можда за јул или септембар превасходно због противљења Хрватске.

Лазаревић је оценио и да би за процес приступања Србије најповољнији био брз ток преговора о иступању Велике Британије из ЕУ после одлуке на референдуму 23. јуна.

Према његовим речима, ЦЕП је разрадио три могућа сценарија и да би најнеповољније за Србију било да се у Британији продужи политичка нестабилност и да до иступања дође после дугих и болних преговора.

"Тај сценарио је лош за Србију јер би се пажња скренула са проширења на игре са Британијом", рекао је Лазаревић и додао да таква ситуација није добра ни за економију.

Оценио је да би у случају да Велика Британија брзо покрене поступак иступања технички процес преговора о чланству Србије могао да тече без већих проблема и да се отварају поглавља.

Додао је и да би у том случају, пошто се заврши процедура иступања Британије кроз око две године, у ЕУ могли да закључе да им је "потребна брза победа" и да би у том случају Србија и Црна Гора у контексту проширења биле у повољном положају.

Према трећем сценарију, Британија не би покренула процедуру изласка, што би могло да успори приступање Србије али би се тај процес брзо вратио у нормалу, рекао је Лазаревић и додао да је тај сценарио најмање вероватан.

У случају да Британија не покрене процедуру постоји теоријска могућност да је чланице изолују, односно да јој на основу члана 7 Лисабонског уговора ускрате право гласа, рекао је Лазаревић и додао да је то компликован процес око кога мора да се сагласи четири петине чланица.

Сматра да је вероватнији сценарио да Британија покрене процедуру, пошто добије новог премијера на јесен.

Лазаревић је оценио је да Шкотска неће моћи лако да издејствује останак у ЕУ јер ће је блокирати чланице ЕУ које иначе не прихватају независност Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару