Гојковић: Економска сарадња приоритет председавања ПСЦЕС

Србија је преузела од Русије шестомесечно председавање Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС).

Председница парламента Маја Гојковић поручила је да ће приоритет српског председавања бити унапређење економске сарадње међу државама чланицама.

"Током председавања ћемо моћи конкретно да дамо свој допринос развоју стабилности у региону, добросуседских односа, унапређивању и стварању повољне економске и политичке климе за сарадњу међу државама чланицама", истакла је Гојковићева у изјави Танјугу.

Навела је да је Србија као приоритете одредила сарадњу у области економије, саобраћаја, енергетике, културе, образовања, али развој парламентарне сарадње и дипломатије.

"Очекујемо да се ове теме прошире и у договору са генералним секретаријатом ове организације, као главну тему на 48. заседању изабраћемо нешто што буде најактуелније и од највеће важности за све земље чланице у том тренутку", рекла је Гојковићева.

Нагласила је да је преузимање председавања велико задовољство и част за Скупштину Србије, као и да је част што ће Београд бити домаћин 48. Генералној скупштини те организације, од 29. новембра до 1. децембра ове године.

Према њеним речима, Србија је најмлађа чланица организације, којој је приступила 2004. године, као држава која је опредељен за развој пријатељских односа са државама чланицама.

Током председавања, Србија ће се залагати за развијање регионалне сарадње, повећање ефикасности и видљивости организације и јачање њеног међународног положаја, рекла је Гојковићева.

Председница парламента је навела да је до сада остварена важна сарадња ПС ЦЕС са бројним парламентарним организацијама - Парламентарном скупштином Савета Европе, ПС ОЕБС, ИПУ, Интерпарламентарном скупштином Заједнице независних држава, Европским парламентом и другим и да ће се са тим наставити и током председавања Србије.

Гојковићeева се у Москви састала и са председником руске Државне Думе Сергејем Наришкином, са којим је разговарала о билатералној сарадњи две земље, као и сарадњи два парламента, а у разговору су, према њеним речима, потврђени традиционално добри и пријатељски односи две земље.

Гојковићева је навела да је председник Руске Думе поновио став Руске Федерације да та земља поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и да неће признаати једнострано проглашену независност Косова.

"Ја сам захвалила у име Народне скупштине на њиховом великом залагању да Косово не постане чланица Унеска", рекла је Гојковићева.

Истакла је да се билатерални односи две земље у последњих неколико година динамично развијају, што потврђују и чести сусрети и разговори на највишем нивоу.

Подсетила је да је 2009. године потписан и споразум о сарадњи два парламента.

Председавање ПС ЦЕС траје шест месеци и преноси се са једне земље на другу по абецедном реду, а чланови Скупштине су представници парламената Албаније, Јерменије, Азербејџана, Бугарске, Грузије, Грчке, Молдавије, Румуније, Русије, Србије, Турске и Украјине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару