Удовички: Још није било разговора о мом учешћу у новој влади

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне управе Кори Удовички каже да још није разговарала са мандатаром Александром Вучићем о учешћу у новој влади.

Удовички је у Чачку, где је посетила Градску управу, на питање новинара да ли ће бити министар у новој влади и да ли је разговарала о томе са мандатаром Вучићем, рекла да "још о томе нису детаљно разговарали".

Говорећи о примени нових одредби Закона о општем управном поступку, министарка је навела да у Чачку постоји озбиљан напор да се оне у потпуности примене, али да има још простора за напредак. Очекује да ће у наредним недељама Чачанима бити још лакше у комуникацији са управом.

Удовички је посетила Градску управу у Чачку да би се уверила како тече размена података из службених евиденција, а како је новинарима после разговора са запосленима рекла, Чачак је град који је и раније настојао да олакша терет грађанима и неке ствари које су новина у другим локалним самоуправама, у том граду се одавно примењују.

Удовички је рекла да је потребно да МУП пошаље детаљнија упутства локалним испоставама да нема потребе да се поред личне карте траже уверења о држављанству, изводи из матичних књига рођених, пребивалишта...

"Све те информације су већ у личној карти и позивамо грађане да инсистирају и подсећају управе да је лична карта довољан доказ и да нема потребе да се уз њу траже додатни докази о подацима који су већ у њој", рекла је Удовички.

Најавила је да се управне инспекције припремају да крену на терен, како би провериле да ли су упутства ускалђена са новим законом.

Подсетивши да је у Чачку пре неколико недеља дошло до промене власти, министарка је истакла да је управа у том граду стабилна и да наставља добро да ради свој посао, што, како је оценила, није случај и у другим општинама и градовима.

Упитана да прокоментарише смену начелнице Градске управе у Горњем Милановцу, коју је оценила као веома успешну у раду управе, Удовички је рекла да је та начелница једна од оних који су се озбиљно залагали да управа добро послује.

"Бавили смо се процедурама које јавна управа у Милановцу има у односу са грађанима и на основу тога смо закључили о изузетном раду те управе. Наравно, да увек постоји могућснот да се нешто десило без знања било кога и тражили смо податке од надлежних у том граду и све информације на основу којих се поступа по питању разрешења", рекла је Удовички.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић се захвалио министарки на посети и додао да ће Чачак учцинити све да поједностави процедуре, ради бржег и ефикаснијег функционисања процедуре.
Министарка је, после Чачка, посетила и Општинску управу у Пожеги.

"Охрабрена сам отвореношћу управе"

Удовички је, три седмице од почетка размене података из службених евиденција, да је охрабрена отвореношћу управе да почне нешто ново и додала да мора да се улаже у организацију, управљање људима и унапређење вештина.

Министарка је у Пожеги, где је разговарала са председником општине Миланом Божићем и запосленима у општинској управи, рекла да та општина има озбиљан економски потенцијал и управу која је радила рационално, а да се сада треба посветити спровођењу Закона о општем управном поступку.

"Први кључини кораци су успостављени, али може и треба да се иде даље. Пожега мора систематично да крене у обавештавање грађана, обуку запослених, али и да захтева од државних органа да поступају по закону, а надлежне у Београду обавести уколико се то не дешава", рекла је Удовички и споменула РГЗ као једну од институција с којом треба побољшати сарадњу.

Како је додала, у Пожеги се види помак и воља, али може и треба више.

"Очекујемо од Пожеге да интензивније крене у напор да заокружи све оно што може да постгне у прузању услуга грађанима", рекла је Удовички.

Говорећи о е-управи, Удовички је додала да можемо много да научимо од појединих земаља у окружењу, попут Македоније, у којој се, како је рекла, годинама ради на поједностављењу процедура и професионализацији службеничког система.

Председник општине Милан Божић захвалио је министарки на посети и датим смерницама и додао да се нада да ће она, уколико буде министарка и у будућој влади, приликом следеће посете, видети да је Пожега направила значајан помак.

"Морамо брже и ефикасније да радимо овај посао и да се усавршавамо", рекао је Божић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару