Нови темељи за српско-кинеско пријатељство

Присуство председника Кине и Србије приликом потписивања докумената је велика ствар - то обавезује и даје сигнал привредницима, рекао је некадашњи амбасадор СРЈ у Кини Слободан Унковић. Програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Никола Јовановић и саветник председника ПКС-а Бојан Ђурић истичу значај и потенцијале економских односа две земље.

Унковић каже да је Србија јуче показала да се одлично припремила за дочек кинеског председника Си Ђинпинга.

"Лепо је што је комплетно руководство државе дошло на аеродром, то је изузетна пажња и није уобичајено. То показује да смо се одлично припремили и према њему понели како доликује са становишта његовог угледа", рекао је Унковић гостујући у специјалној емисији РТС-а "Србија и Кина: Путевима пријатељства".

Истиче и значај доласка супруге кинеског председника Пенг Лијуан. Она је угледна личност и њен долазак указује на посебну важност која се придаје посети, рекао је Унковић.

Каже да је било "нечега топлог" у јучерашњем доласку Си Ђинпинга, када су положени венци на месту где су три новинара изгубила живот у бомбардовању кинеске амбасаде 1999. и када је постављен камен темељац за изградњу кинеског културног центра.

Када је у питању званичан део посете, Унковић је рекао да потписивању докумената посебну озбиљност даје присуство двојице председника.

"Присуство председника Кине и Србије је велика ствар – то обавезује јер његов и долазак нашег највећег руководства даје сигнал привредницима, и не само њима јер је развијена и сарадња у култури и науци", рекао је Унковић.

Сигурно ће се стратешко партнерство продубити и ударити нови темељи, закључио је Унковић.

Никола Јовановић, програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, рекао је да и светски медији придају велику пажњу посети Си Ђинпинга.

Кина би сарађивала са Србијом и да је чланица ЕУ јер је наша земља транзит ка Унији, али статус кандидата омогућује слободније економске односе, рекао је Јовановић.

Истиче да је Србија принуђена да се бори за кинеске инвестиције и да уз помоћ Кине, а не Европе гради инфраструктуру.

Бојан Ђурић, саветник председника ПКС-а, истиче да Србија треба да се позиционира као земља која је опредељена за евроинтеграције, а да Кина треба да поштује тај правни оквир и тако планира сарадњу са Србијом. Указује да су иновативни потенцијали које Србија има, а често потцењује, простор за унапређење сарадње са Кином. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару