Шта кочи формирање Заједнице српских општина

Готово девет месеци после договора, није се одмакло у формирању Заједнице српских општина. Застало се због избора, али и различитог тумачења бриселског споразума. Међународна заједница, ових дана, интензивно позива и Београд и Приштину да наставе са применом, јер ће од тога зависи наставак евроинтеграција.

Постигнут је велики успех, ЗСО имаће конкретна извршна овлашћења - чуло се од српске делегације после потписивања споразума у Бриселу. Девет месеци касније, ЗСО нема чак ни Статут, а из Приштине - овога пута од званичнице европског парламента стиже не баш очекивана порука.

"Заједница српских општина биће формирана ускоро, али неће имати никаква извршна овлашћења, већ ће то бити институција за пружање услуга грађанима", рекла је известилац Европског парламента за КиМ Улрике Луначек.

Уз то, Луначек додаје да се код писања Статута заједнице мора поштовати бриселски договор, али и одлука косовског Уставног суда који јесте дао сагласност за оснивање ЗСО, али и констатовао да се неки делови споразума косе са косовским Уставом. Хашим Тачи јуче поручује - држаћемо се одлука Уставног суда, а Владина канцеларија за Косово - поштујемо само споразум из Брисела.

"Србију одлуке приштинског уставног суда не обавезују, нити интересују и Београд не прихвата једнострано мењање постигнутих споразума. Такође, веома поштујемо свачију улогу у овом процесу, али нећемо прихватити да било ко прекраја оно што је недвосмислено договорено у Бриселу", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Пређите са речи на дела - поручује међународна заједница. Амбасадори готово свих земаља чланица УН затражили су, на седници Савета безбедности, бржу примену договореног у Бриселу.

"Приштина мора одмах да примени споразум о ЗСО и то ће да буде лакмус тест њене спремности да испуни обавезе, иначе ћемо видети погоршање ситуације на Косову и око њега", рекао је Владимир Сафронков, заменик сталног представника Русије у СБ УН.

"Приштина и Београд морају без одлагања да примене бриселске споразуме, укључујући онај о ЗСО и о телекомуникацијама. Преговори без имплементације не воде никуда", истиче Дејвид Пресман, заменик амбасадора САД при УН.

На последњих преговорима, српски тим је, како се чуло, одиграо сјајну шаховску партију. После вишемесечне пат позиције, чека се идући потез и Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи