Дачић: Србија очекује помоћ међународне заједнице и УН због ЗСО

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Београд посвећен конструктивном дијалогу са Приштином и примени до сада постигнутих договора, али да Приштина није прудузела неопходне кораке на том плану, посебно када је реч о Заједници српских општина.

"Због недостатка политичке воље и кризе институција у Приштини, са жаљењем констатујем да још увек нису испоштоване кључне одредбе Бриселског споразума које се односе на формирање и функционисање ЗСО," рекао је Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

Истакао је и да су прилике у којима живи српска заједница на КиМ и даље врло сложене и истакао да Србија очекује од међународне заједнице, а пре свега УН, континуирану помоћ у изградњи поверења, као јединог темеља за нормалан живот за све на КиМ.

"Србија сматра да посвећеност европским интеграцијама представља главну покретачку снагу нормализације односа Београда и Приштине, уз очекивање да Европска унија настави да олакшава дијалог", рекао је министар.

Дачић је поновио значај јачања присуства и улоге Унмика за Србију а посебно за Србе и друге неалбанске заједнице које живе на простору КиМ, изразивши очекивање да ће, и у наредном периоду, Унимк наставити са спровођењем свог мандата у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

"Статусно неутрална улога Унмик је неприкосновена у процесу координације деловања међународног присуства и стабилизације прилика на простору Косова и Метохије" рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да се у Србији ван КиМ и данас налази преко 200.000 интерно расељених лица која су услед прогона и угрожености била приморана да напусте КиМ, рекао је Дачић.

"Одржив повратак је остварило свега њих 1,9 одсто. Зато бих поново замолио специјалног представника генералног секретара УН З. Танина, као што сам то већ учинио приликом мог последњег обраћања овом Савету, да објасни зашто се ова информација не износи у његовим извештајима и да ли поражавајући податак од 1,9 одсто треба прихватити као готову чињеницу и с њом се помирити," указао је Дачић.

Према његовим речима, насиље према неалбанским заједницама, посебно повратницима, неминовно изазива додатну бојазан потенцијалних повратника у погледу безбедносне ситуације.

Дачић је истакао да изразито негативно на међуетничке односе утичу напади на културну и верску баштину невећинских заједница наводећи примере попут обијања православне цркве у селу Пејчићи (општина Призрен), скрнављења Храма Христа Спаса, светињу која је од 1999. године често била мета напада Албанаца и годинама служи као депонија, или исписивање на зиду цркве Свети Никола у Приштини графита у славу Исламске државе, терористичке творевине у борби против које се ујединила читава међународна заједница.

"Овакви напади на српско културно и верско наслеђе и идентитет болна су сведочења да су закони који би требало да штите и промовишу права заједница и њихових припадника на КиМ у највећем броју случајева само мртво слово на папиру," рекао је Дачић.

"Имајући у виду да Извештај који је пред нама готово и не помиње нападе на етничкој основи, навео бих само део онога што је обележило извештајни период. Напади на Србе повратнике и њихову имовину у селима Берково и Пасјане, каменовање кућа повратника у Клини и Призрену, паљење и напади експлозивним направама на домове Срба у Ораховцу и Гњилану," навео је српски министар.

Дачић је указао да је и даље неопходно предузимање мера како би се постигла трајна решења за особе расељене са КиМ, укључујући решавање и извршење њихових имовинско-правних потраживања као и да је најопаснија последица систематских, етнички мотивисаних напада поступно привикавање свих, укључујући међународну заједницу, на фактичку некажњивост за кривична дела почињена против Срба и других неалбанаца.

"И данас су имовинска права Срба угрожена на целом КиМ, посебно продајом предузећа у српским срединама. Економску ситуацију Срба као и припадника других мањинских заједница у Покрајини у великој мери карактеришу правна и физичка несигурност, као и бројни случајеви узурпиране имовине коју не могу да поврате," рекао је Дачић.

Последице активности Косовске агенције за приватизацију у српским срединама на КиМ најбоље, како је указао, показује ситуација у општини Штрпце где је та агенција од половине 2014. године насилно узупирала и ликвидирала најзначајније привредне субјекте који су запошљавали највише људи и од којих је живела цела заједница - фабрику "Лола", робну кућу "Младост", Пољопривредну задругу, Ветеринарску станицу, хотел "Јуниор", Национални парк "Шар планина".

"Радикализација политичких прилика и погоршање безбедносне ситуације услед политичког превирања и јачања екстремизма представљају претњу за све житеље Косова и Метохије, а по правилу су најугроженији повратници у национално мешовитим срединама," рекао је Дачић.

Ионако нестабилне безбедносне прилике на КиМ, додатно су, како је упозорио, угрожене забрињавајућим трендом пораста екстремизма и радикализма.

"Према подацима из јануара 2016. године, око 300 косовских Албанаца и 36 Албанки придружило се борцима Исламске државе у Сирији. То је процентуално највеће присуство странаца у редовима тзв. Исламске државе у односу на број житеља са територије порекла," упозорио је шеф српске дипломатије.

Дачић је нагласио да је Београд од стране иностраних партнерских безбедносних служби више пута добио податак да је названични број екстремиста са територије КиМ који се боре на страним ратиштима у огромном раскораку са овим званичним подацима и да је реч о цифри од око 900.

Читаку: Примена Бриселског споразума у оквиру Устава

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изразила је понос због недавних успеха које је, како је оценила, Приштина постигла, али и "узнемиреност што су многи Срби гневни због тих вести".

Иако слави успехе и има разлога за понос, Косово има и нерешених питања, а једно од њих је судбина несталих особа, 17 година после рата, а у решавању тог питања по њој је "императив да Србија отвори своје архиве".

Читаку је рекла да припада генерацији која је "прошла кроз најгоре - геноцид, масакре, дискиминацију", али и која је била сведок нечему што се сматрало немогућим, а постало могуће, а то је "рађање нове државе".

"Успели смо не зато што смо били моћни, него што смо имали право и наду да будемо једнаки, слободни и да играмо. Ми јесмо једнаки, слободни и играћемо, ", оценила је Читаку уз оцену да је пријем у Фифа и Уефа, велика победа за једнакост и спорт и доказ да спорт нема границе. 

За Бриселски дијалог је рекла да то није циљ сам по себи и истакла да ће Приштина у оквиру устава применити сваки споразум постигнут са Београдом у Бриселу.

Специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК Захир Танин рекао је на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову да је приметио помирљиве поруке премијера Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија и оценио да је сада време за нови замајац у дијалогу Београда и Приштине.

Танин је истакао и да Унмик више не управља Косовом, већ да може да наступа као мост између СБ УН и народа на Косову и у региону.

Танин је рекао да формирање Заједнице српских општина на Косову, откако је први пут договорено 2013, често није добро тумачено.

"Обе стране су то договориле на највишем нивоу како би се омогућила интеграција српске заједнице у јавни живот. За време инаугурације Тачи је у јавном обраћању представио тему помирења и говорио о тешкоћама, али и потреби да се прошлост остави иза себе", рекао је Танин и додао да је дијалог суштински значајан корак у том процесу.

Москва: ЕУ прећутно подржава једнострану промену споразума

Представник Русије рекао је да Приштина занемарује и покушава да једнострано промени споразум постигнут са Београдом о Заједници српских општина, уз прећутну дозволу ЕУ.

"Приштина мора одмах да примени споразум о ЗСО и то ће да буде лакмус тест њене спремности да исупуни обавезе, иначе ћемо видети погоршање ситуације на Косову и око њега", рекао је руски представник.

Нагласио је да је резолуција СБ УН 1244 била и остаје једина платфома за решавање ситуације на Косову.

Додао да је важно да се одржи присуство УНМИК и да се веома пажљиво прати ситуација на Косову.

Рекао је да је политичка ситуација на Косову и даље нестабилна а да се сукоб са косовском опозицијом која захтева одбацивање ЗСО и ревизију споразума ца Црном Гором интензивира.

Додао је да се Русија нада да ће што пре кренути са радом суд за злочине ОВК и да он неће поновити неуспех Хашког трибунала.

Представник САД на седници Савета безбедности УН о Косову позвао је Београд и Приштину да без одлагања примене бриселске споразуме укључујући споразум о ЗСО заложивши се такође за пријем Косова и Интерпол и смањење буџета Унмика.

Захвалио се косовској полицији на борби против тероризма, рекавши да је она била предуго искључена из међународне полицијске заједнице и затражио укључивање Косова у Интерпол.

Затражио је од Београда и Приштине да без одлагања примене споразуме постигнуте у оквиру дијалога под окриљем ЕУ, укључујући оне о телекомуникацијама и ЗСО.

Истакао је да је Вашингтон срећан због мирне промене власти у Приштини и напоменуо потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ са Косовом.

И представници осталих земаља чланица Савета безбедности позвали су на примену свих договора које су Београд и Приштина постигли у Бриселу, укључујући успостављање ЗСО, и оценили да је насиље на Косову неприхватљиво.

И представник Британије позвао је лидере Београда и Приштине да пређу са речи на дела и примене договорено, али је и истакао да одлука о пријему Косова у Фифа и Уефа показује да у међународној заједници постоји растуће поверење према Косову.

Он је рекао и да насиљу опозиције на Косову нема места и да сви косовски политички лидери треба да одрже обећања.

Такође је предложио да се прореде седнице Савета безбедности о Косову, као и извештаји генералног секретара УН.

Представник Француске рекао је да ће његова земља наставити да подржава напоре Косова да обезбеди међународно признање своје земље.

Такође је рекао да Француска подржава пријем Косова у Интерпол и Савету Европе, као и ОЕБС.

Истакао је да је забринут због насиља и застрашивања од стране дела косовске опозиције, оценивши да је то апсолутно неприхватљиво.

Представник Француске је поручио и да се мора што пре ратификовати договор са холандском владом о оснивању суда за ратне злочине у Хагу, указавши да би то била јасна демонстрација посвећености Косова успостављању владавине права.

Представник Кине је поручио да његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и, као и амбасадори Уругваја, Венецуеле и Египта, истакао да је резолуција 1244 и даље правна основа за решавање свих питања везаних за Косово.

Уругвај је остао при ставу да не прихвата независност Косова, а и Ангола је изразила подршку суверениту и територијалном интегритету Србије.

Да дијалог нема алтернативу поручио је и представник Шпаније, који је изразио забринутост због насиља и проблема у политичком животу Косова.

Сматра без одлагања у пракси треба спровести договоре из Брисела, што укључује и ЗСО.

И представник Украјине је изразио забринутост због унутрашњих политичких прилика на Косову, вандализма, претњи и насиља, упозоривши да политичке тензије негативно утичу на напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Констатовао је и недостатак напора косовских институција у успостављању ЗСО и позвао Приштину да удвостручи напоре у примени договореног, уз напомену да мир, стабилност и унапређење поштовања људских права и формирање ЗСО треба да буду приоритети у раду Унмика.

Представник Јапана поздравио је избор Хашима Тачија за председника као значајан корак ка демократији и поручио да Београд и Приштина треба да наставе дијалог и нормализују односе, у духу толеранције и заједницког интереса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи