Јоксимовић неформално са Ковачем о блокади поглавља 23

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић имала је у Дубровнику неформални сусрет са хрватским шефом дипломатије Миром Ковачем, са којим је разменила аргументе након што је та земља блокирала отварање поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ.

Јоксимовићева је, у изјави за Танјуг, истакла да Србија не бежи од разговора, да је врло конструктивна по том питању, те да је наша позиција јасна јер смо испунили све критеријуме из услова за преговоре, а да је следећи потез на Европској комисији.

"Ми имамо јасне ставове, знамо шта смо урадили и колико смо критеријума испунили. Од разговора никад не треба бежати, напротив, разговор је начин да, ако не дођете до решења, макар размените мишљења и видите шта може да се уради", навела је Јоксимовићева, која се са Ковачем срела пред почетак годишњег форума о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Наводећи да је следећи корак на Европској комисији и да се нада да ће неки договор бити постигнут, министарка је рекла да ће Србија, независно од тога, да настави да ради на пројектима и на фондовима и искористи их док је земља кандидат.

"Што се тиче преговарачког процеса, он иде својим током. Постоје процедуре, постоје начини да ЕК постигне неки консензус, да ли ће то бити сад или за неколико месеци, ми нећемо тиме да се оптерећујемо, већ желимо да наставимо да радимо, испуњавамо своје обавезе. Некад су политичке околности повољније, некад нису", нагласила је Јоксимовићева.

Упитана да ли јој је Ковач пренео да је та земља остала на својим тврдим позицијама, министарка је рекла да је разговор био неформалан и кратак.

"Треба разговарати, то је добро, али јасно је да смо ми наше обавезе из услова за преговоре испунили, а садa је то ствар ЕК", тврди Јоксимовићева.

Подсетила је да су Холандија, која председава Унијом, као и преосталих 26 земаља ЕУ потврдиле да је Србија сремна да отвори поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права и да је Хрватска остала усамљена у свом ставу.

У Дубровнику се одржава први годишњи форум о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Представници осам земаља учесница ЕУСАИР - Албаније, БиХ, Хрватске, Грчке, Италије, Словеније, Србије и Црне Горе требало би да током дводневног форума дефинишу приоритете заједничког деловања у оквиру четири најважнија тематска стуба стратегије, која се односе на "плави" раст, повезаност, квалитет животне средине и одрживи туризам.

Форум је почео састанком Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе, на којем је усвојена и Дубровачка декларација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи