Козарев: Шовинистички снови Едите Тахири неће се никад остварити

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев поручио је косовској министарки за дијалог Едити Тахири да се њени шовинистички и великодржавни снови никада неће остварити.

Ако јој је стало до европске будућности Косова и Метохије, најпре би требало да напусти деветнаестовековне менталне клишее и идеолошке обрасце и схвати да у Европи нема места за оне који воле да стварају раздоре и успостављају нове границе, рекао је Козарев.

"Уместо што маштају о томе да ће Србија признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине, представници Приштине би требало да се запитају како ће створити друштвене и економске предуслове за улазак у ЕУ. Данас је Косово и Метохија подручје са највишом стопом незапослености у Европи, зона нулте економске активности и територија на којој Срби живе као грађани другог реда, напоменуо је Козарев

Како је рекао Козарев, то свакако није атмосфера у којој цветају европске вредности.

Република Србија ће, према његовим речима, подржати све искрене напоре да се те друштвене аномалије на Косову и Метохији исправе, и очекује да ће политичари у Приштини свој европски дух и менталитет доказати најпре конструктивнијим приступом формирању Заједнице српских општина.

"У ситуацији када се Србима не гарантује једнакост пред законом и када се читавом српском народу оспорава само право на постојање у његовој историјској колевци, свако позивање на европску будућност самопроглашеног Косова јесте бизарно и лицемерно", оценио је заменик директора Канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, трагично је што у том политичком водвиљу неретко учествују и представници међународне заједнице, који политичаре у Приштини за бахатост награђују шаргарепама, а готово никада не посежу за штапом.

Осврћући се на најаве промене формата дијалога Београда и Приштине, које долазе из приштинских политичких кругова, Козарев је рекао да Београд није заинтересован за форму, већ за суштину, а суштина је да албански политички лидери одбијају да спроведу преузете обавезе и дозволе формирање Заједнице српских општина, чиме, како је истакао, урушавају читав процес нормализације односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи