Форум о Стратегији за Јадранско-јонски регион

Први годишњи форум о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), на којем учествују представници осам држава региона, почео је у Дубровнику, а делегацију Србије предводи министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Представници Албаније, БиХ, Хрватске, Грчке, Италије, Словеније, Србије и Црне Горе требало би током дводневног састанка да дефинишу приоритете заједничког деловања у оквиру четири најважнија тематска стуба Стратегије, који се односе на "плави" (поморски) раст, повезаност, квалитет животне средине и одрживи туризам.

Форум је почео састанком Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе, на којем се очекује доношење кључних одлука за спровођење Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион, као и усвајање Дубровачке декларације.

Поред министара спољних послова и министара задужених за ЕУ послове земаља обухваћених Стратегијом, на форуму учествује и комесар ЕУ за регионалну политику Корина Крету.

Циљ првог форума ЕУСАИР је сагледавање напретка у спровођењу Макрорегионалне стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион од њеног усвајања 2014. године, као и дефинисање будућих активности.

Чланице ЕУСАИР су државе које излазе на Јадранско или Јонско море, али је основ за чланство заснован и на принципима међународног права, па је тако Србија, иако не излази на море, чланица иницијативе као сукцесор СЦГ.

Јадранско-јонска иницијатива званично је покренута у мају 2000. године, док је Стратегија ЕУ за јадранско-јонски регион усвојена и покренута на међународној конференцији у Бриселу у новембру 2014. године.

Европска комисија је 20. октобра 2015. године усвојила програм транснационалне сарадње за период 2014-2020. године чији је циљ јачање економске, социјалне и територијалне кохезије у јадранско-јонском региону, покретање иновација, очување животне средине, унапређење повезаности и подршка управљању Стратегијом ЕУ у региону.

За тај програм је за земље чланице ЕУ издвојено 83,4 милиона евра из Европског фонда за регионални развој, док је из ИПА фондова обезбеђено 16 милиона евра за земље кандидате или потенцијалне кандидате.

Председавајућа ЕУСАИР је Хрватска, док једногодишње председавање 1. јуна преузима Грчка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи