Црнобрња: ЕУ није циљ већ средство ка модернијем друштву

Председник Европског покрета у Србији Михајло Црнобрња рекао је за РТС да циљ треба да буде модернизација друштва - економска, политичка и институционална да бисмо били савремена држава, а то значи већи квалитет државе ради нас самих.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Михајло Црнобрња, председник Европског покрета у Србији каже да је пуно урађено али је доста посла остало на путу ка ЕУ.

"Улазимо у један период када је атмосфера за проширење у Унији неповољнија него него што је била када је ушло десет земаља. Тада је то био приоритетан политички циљ, данас више није. Напротив, данас има доста јаких не одлучујућих али јаких снага у ЕУ које су против даљег проширења, не због Србије већ због Турске и то је нешто са чим морамо да се суочавамо", рекао је Црнобрња.

Како каже то је нешто што Србији не иде у прилог а друго. Црнобрња је истакао да код нас расте евроскептицизам, односно одбојност према ЕУ због тога шта се дешава у ЕУ с једне стране и због дужине времена који смо провели на том путу.

На контролном тесту на крају семестра даје питање да ли сте за узлазак у ЕУ и све је већи број оних који нису за то, објанио је професор Црнобрња.

Један број њих доживљавају, односно прихватају неке од ставова наших антиевропејаца којих је мало а доста су гласни а то је да су они "сви против нас".

Црнобрња је истакао да ЕУ није циљ она је средство. "Наш циљ треба да буде модернизација друштва, економска и политичка модернизација, институционална модернизација - да будемо једна савремена држава као што је Норвешка а није у ЕУ, као што је Швајцарска а није у ЕУ, значи, већи квалитет државе ради нас самих а не да би они имали неке користи", каже Црнобрња.

Доста имамо на томе да радимо а Европски покрет је и покушао да уради. "Хајде да оплеменимо судски систем, да поправимо политички систем, да поправимо економски систем да бисмо сви боље живели а у томе ће нам помагати ЕУ на нивоу од 200 милиона евра годишње, плус бесповратни кредити који секористе за инфраструктуру, за инвестиције, као и просвета", каже Црнобрња.

Црнобрња каже да расте национализам у самој ЕУ. Навео је да Мари Лепен није само притв миграната у Француској већ и пртив проширивања.

"Некада се веровало да је ЕУ лек за све. Међутим, сада се показује да има неких ствари које су јаче од ЕУ а то су национална осећања Каталонаца у Шпанији, Шкота у Британији", објансио је Црнобрња.

Што се бергзита тиче, Црнобрања сматра да ће они ипак остати али изазивају тензије и нан неки начин је снага ЕУ оријентисана на нечему што у принципу не би требало да буде да се за то боре а то је да убеде Велику Британију да им је боље у ЕУ.

Доста је изазова за рођендан ЕУ, али са друге стране је доста остварења, рекао је Црнобрња.

"Оно што је урађено у ЕУ није мало", закључио је Црнобрња. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи